Tekst objavljen: 13.12.2016 9:40        


Beogradska berza je u svoju platformu za trgovanje hartijama od vrednosti uvrstila dva kvalitativna unapređenja kojima se, kako se ističe u saopštenju, srpsko tržište kapitala harmonizuje sa standardima trgovanja i praksom razvijenih svetskih tržišta. Prvu od novina predstavlja uvođenje u trgovanje naloga sa posebnim uslovima izvršenja.

Novine u procesu trgovanja na Beogradskoj berzi

U pitanju su nalozi kojima se klijentima omogućava da nalozi koje ispostavljaju na Berzu imaju delimično vidljivu količinu ("iceberg"), kao i opciju da budu realizovani odmah u celosti ili poništeni ("fill or kill"), ili da budu realizovani u obimu koji je moguće realizovati samo u trenutku unošenja naloga, nakon čega se on povlači sa tržišta ("immediate or cancel").

Uvođenjem ove novine investitorima se omogućava da imaju veću slobodu prilikom formulisanja svoje strategije i nastupa na tržištu, kao i da sam proces trgovanja više usklade sa sopstvenim preferencijama i aktivnostima, dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, u proces trgovanja na Beogradskoj berzi od sredine decembra biće po prvi put uvedeno i novo konceptualno rešenje, kojim se efikasnije regulišu značajne unutar-dnevne cenovne oscilacije u trgovanju akcijama-takozvana "statička zona fluktuacije".

Reč je o modelu trgovanja, kojim se omogućava aktiviranje vanrednih procedura u toku trajanja trgovačkog dana, kako bi se, u slučaju većih pomeranja cena za pojedinačnu hartiju, omogućilo efikasnije prilagođavanje tržišta novonastalim okolnostima.

Očekuje se da će, i na ovaj način, srpsko tržište kapitala unaprediti efikasnost, a time i atraktivnost za investitore i druge učesnike, ističe se u saopštenju Beogradske berze.
Više informacija o novim vrstama naloga na Berzi i o pravilima funkcionisanja statičke zone fluktuacije može se naći na sajtu www.belex.rs.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza trgovanje na berzi brokeri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana