Tekst objavljen: 15.02.2016 12:00        


Radnicima na privremenim i povremenim poslovima bi ubuduće po Zakonu o sezonskom radu trebalo da bude uplaćivan staž.

Novi zakon: Radni staž za sezonske radnike

Formirana radna grupa ima zadatak da proceni u kojim delatnostima sezonski rad nije pokriven ugovorima o radu na određeno vreme, odnosno ugovorom o privremenim i povremenim poslovima.

Tu spadaju poljoprivreda, građevinarstvo i ugostiteljstvo. Kako je saopšteno iz nadležnog ministarstva, novi propisi treba da obezbede prijavu na obavezno socijalno osiguranje, odnosno ostvarivanje staža, a time i prava iz zdravstvenog i penzijskog osiguranja.

U studentskim zadrugama navode da njihovi korisnici stariji od 26 godina i sada imaju takva prava.
„Ukoliko poslodavac angažuje lice iz druge kategorije preko studentske zadruge, njegova jedina dužnost jeste da izvrši uplatu na naš račun. Mi potom isplaćujemo nadoknadu i uplaćujemo pripadajuće poreze i doprinose. To je vrlo lako proverljivo, na sajtu Centralnog registra“, kaže Zoran Vranješević, direktor Studentske zadruge „Omega dil“.

Namera je, međutim, da novi propis uvede sistem vaučera. Poslodavci će njihovom kupovinom plaćati doprinose za obavezno socijalno osiguranje, a potom će ih davati radnicima, koji će ih predavati PIO fondu, radi evidencije staža. Predstavnici sindikata kažu da su protiv takvog zakona.

„Čini mi se da se nastavlja s jedne strane omalovažavanje i obezvređivanje radnika, što je jednim delom učinjeno Zakonom o radu, a s druge strane iznajmljivanjem radnika preko agencija, kao da je reč o automobilima. Sada su tu neki vaučeri na trafikama, koje radnik kada završi posao, treba da sakuplja i prijavljuje staž.

Za nas postoji rad na određeno, i na neodređeno vreme, i to može tako biti regulisano uz pojačanu inspekcijsku kontrolu“, kaže Vladimir Gvozdenović, predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.

Iz Ministarstva rada kažu da Zakon o sezonskom radu treba da doprinese jednostavnijoj proceduri prilikom angažovanja radnika, a državi da obezbedi lakšu kontrolu, odnosno smanjenje rada na crno.Iz sindikata traže i da se Zakon ne donosi po ubrzanoj proceduri, tj. bez javne rasprave.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radni staž sezonski radnici radni staž za sezonce

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana