Tekst objavljen: 04.02.2016 14:27        


Novi Zakon o stanovanju, koji predviđa da opština uvede prinudnu upravu u zgradama gde stanari ne mogu da se slože i formiraju skupštinu stanara, biće usvojen do kraja februara, najavila je danas pomoćnica ministra građevine Jovanka Atanacković.  

Novi Zakon o stanovanju do kraja februara

Opštine će imati rok od šest meseci od početka primene zakona, koja će početi osmog dana od usvajanja, da uvedu registar stambenih zgrada na svojoj teritoriji, rekla je Atanacković dodajući da će zatim sve zgrade imati rok od tri meseca da se usklade sa novim zakonom.

"Zakon je u skupštinskoj proceduri po hitnom postupku i nadam se da će biti usvojen najkasnije do kraja februara. Najpre ćemo imati rok od šest meseci da se formiraju registri, a nadamo se da će to biti i pre, a nakon formiranja registara zgrade će imati tri meseca da se usklade sa novim propisima", kazala je Atanacković u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavila predlog Zakon o stanovanju zajedno sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem.

Ako stanari ne mogu da se slože biće im nametnut profesionalni upravnik zgrade koji će voditi skupštinu stanara, a to će ih koštati između 200 i 300 dinara po stanu i moraće da izdavajaju, kao i inače, novac za održavanje.

Stanari mogu i sami da odluče da angažuju profesionalog upravnika zgrade tako što će ga izabrati u registru koji će voditi PKS.

Atanacković je poručila da će novi Zakon o stanovanju uvesti red u zgrade, što do sada nije bio slučaj.
Vesić je rekao da je Grad Beograd inicirao izmenu postojećih propisa zbog velikog broja problema u održavanju zgrada ističući da samo u Beogradu ima do 5.000 zgrada koje se nikako ne održavaju.

"Ne može nesavesna manjina da teroriše savesnu većinu u zgradama", istakao je Vesić dodajući da je upravljanje i održavanje zgradama po novom zakonu pojednostavljeno i proglašeno javnim interesom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    marijana 04.02.2016 21:10

    Bravo, konacno pravi zakon samo sa zazivi!!!!

  2. User image
    Stanoje 07.02.2016 11:32

    Pa gde su novci koje smo godina odvajali za stambenu izgradnju.Ja nisam dobio ni jedan metar kvadratni od drzave a imam ih barem 10 m uplaćenih a verujem toliko i supruga. A što nam kao penzionerima umanjuje penzije AV -lopov, to nikom ništa. Izračunali smo na skupštini stanara da sam samo ja za godinu dana oštećen toliko da sam mogao sam da finansiram da se uradi -obnovi fasada na zgradi gde stanujem. Pa budite svesni da kao što na selu se kuće urušavaju a ljudi i dalje žive tako će biti i u Beogradu pa da vidimo šta će da kažu svojim evropskim nalogodavcima zašto je to tako. Dali će i po planiniskim selima terati ljude da odrzavaju kuće. Pa ko bude bez dozvole ulazio u privatnu zgradu biće pod pretnjom naouružanih stanara udaljen, pa neka dodje Mali da intereveniše. Mislite da nared nebi voleo da ima nove i sređene zgrade. Varate se velikaši. Ne boli toliko nemaština koliko otimačina i bezobrazluk "dahija".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
održavanje zgrada upravnik zgrade stanovi Novi zakon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana