Tekst objavljen: 15.10.2015 13:24        


Usvajanje novog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji treba da omogući veća privlačenja investitora u tu oblast, očekuje se do kraja ove godine, najavila je danas državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović.

Novi zakon o rudarstvu do kraja godine

Ona je istakla da je zakon prošao sve skupštinske odbore i da se očekuje da će biti usvojen na nekoj od narednih sednica vlade, a potom i do kraja godine u parlamentu.

Filipović je za okruglim stolom o razvoju rudarstva u Srbiji, rekla da su predviđenim izmenama promenjene sve manjkavosti iz prethodnog Zakona o rudarstvu, ne koje su investitori imali primedbe.

"Skraćene su i uprošćene procedure izdavanja svih vrsta dozvola", rekla je Filipović i navela da će ubuduće dozvole biti izdavane za šest meseci do godinu dana.

Cilj je, dodala je, da se izmenama navedenog zakona što više privuku investitori da ulažu u rudarstvo i geološka istraživanja.

Ona je navela da će rudne rente ostati na istom nivou, a da je u planu donošenje novog zakona o naknadama kojim će biti obuhvaćene sve rudne rente.

Taj zakon je u pripremi i na njemu radi Ministarstvo finansija, precizirala je Filipović.
Nacrtom novog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima se predlaže da se pojedine vrste naknada koje su ranije jednokratno plaćane, mogu platiti na rate, rekla je Filipović.

Ona je dodala i da su geotermalne vode isključene iz plaćanja naknada, jer je to pitanje rešeno drugim zakonima, a data je i veća nadležnosti Geološkom i Geodetskom institutu.

Na pripremi novog zakona o rudarstvu uvažene su primedbe i sugestije stručanjaka, investitora i javnih preduzeća iz rudarskog sektora, istakla je Filipović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o rudarstvu geodetski institut Novi zakon Crnogorsko Ministarstvo finansija rudari rudarstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana