Tekst objavljen: 09.02.2020 15:00        


S obzirom na to da je vožnja pod dejstvom alkohola jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih nezgoda širom sveta, a da konzumiranje alkohola na radnom mestu takođe dovodi do velikog broja povreda na radu, sa čak smrtnim ishodima, kontrola prisustva alkohola u krvi je sve češća praksa u kompanijama širom sveta, ali i kod nas

Novi standard za alkometre

To se posebno odnosi na kontrolu nivoa alkohola u krvi kod zaposlenih koji obavljaju poslove sa visokim stepenom rizika od povreda, poslove fizičkog obezbeđenja objekata, kod profesionalnih vozača, rukovalaca raznim mašinama, građevinskih radnika, zdravstvenih radnika i drugih koji radom pod dejstvom alkohola ugrožavaju i svoju i bezbednost drugih zaposlenih, ali i cele kompanije, prenosi portal Kvalitet.

To je svakako jedan od glavnih razloga zbog kojeg i tela za standardizaciju kontinuirano rade na novim standardima koji se odnose na uređaje za daljinski nadzor alkohola, poznatije kao alkometre ili alko-testove.

Jedan od takvih standarda je nedavno izradio Evropski komitet za standardizaciju u oblasti elektrotehnike, koji je u prošlom rešenju o objavljenim i povučenim standardima i srodnim dokumentima preuzeo i Institut za standardizaciju Srbije. Reč je o standardu SRPS EN 50980-1:2019, Uređaji za daljinski nadzor alkohola – Metode ispitivanja i zahtevi za performanse – Deo 1: Instrumenti za ocenjivanje programa, koji se odnosi na uređaje koji koriste tehnologiju ispitivanja prisustva alkohola iz daha. To su alko-testovi koji imaju pisak i koje koriste učesnici u programima za nadzor upotrebe alkohola, bez obaveze prisustva drugih lica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Standard je namenjen, pre svega, laboratorijama i proizvođačima ovih uređaja i u njemu su utvrđena podešavanja nekoliko parametara, kao što su koncentracija alkohola, zapremina daha i merne jednice, čije vrednosti svakako zavise od nacionalne regulative zemlje u kojoj se ovaj proizvod koristi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
konzumiranje alkohola alkometri alkometar novi standard za alkometre alkohol

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana