Zvanični kurs Evra za dan 21.10.20. :: 117.5802 rsd
Tekst objavljen: 04.03.2019 10:00        


Paprika bi mogla da postane novi brend Srbije i njen značajan izvozni proizvod. Trendovi pokazuju da Srbija preuzima deo tržišta Mađarske i Makedonije jer ima konkurentniju proizvodnju, navodi se u studiji koju je sprovela konsultantska kuća SEEDEV uz podršku projekta GIZ.

Novi srpski brend - paprika

Tokom 2016. godine paprika iz Srbije se izvozila u čak 27 zemalja, od čega 35 odsto u zemlje EU, prenosi portal Agromedija, pozivajući se na studiju.

U 2016. je proizvedeno 227.600 tona paprike, što je povećanje od dva do tri puta u odnosu na prethodne tri godine, zabeležen je i rekordan izvoz sveže paprike od 6,5 miliona američkih dolara, dok je izvoz tucane paprike dostigao 6,1 miliona američkih dolara.

Osim nekoliko kompanija, proizvođači paprike su gotovo u potpunosti porodična gazdinstva.

Kod ajvara i tucane paprike, kao i kod drugih sličnih proizvoda, postoje pojedinačni uspešni primeri i pokušaji plasmana i promovisanja, ali ne i sistemskih napora koji bi definisali kvalitet i učinili ga šire prepoznatljivim, čime bi se znatno povećala potrošnja, a samim tim i proizvodnja paprike.

Kako se navodi u studiji, upravo zato kod paprike, više nego kod drugih proizvoda, ima smisla uvoditi oznake kvaliteta i promovisati kvalitet kako na domaćem, tako i na stranim tržištima.

Dodaje se da bi pomoć države u promovisanju, garanciji i označavanju kvaliteta ubrzala procese osvajanja stranih tržišta, prvenstveno u regionu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
hrana brend

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana