Tekst objavljen: 26.09.2019 12:55        


Kineski tehnološki div "Huavej" razvio je detektor besa na putu, odnosno sistem koji prepoznaje i meri stres kod vozača, saopštili su iz kompanije.

Novi sistem prepoznaje i meri stres kod vozača

Sistem će, naime, biti integrisan u vozila opremljena 5G tehnologijom, a opremljen je termalnim kamerama pomoću kojih prati nivo krvnog pritiska, kamerom koja prati pokrete vozačevih ruku i mikrofonom koji beleži ton glasa vozača.

Uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere, sistem prepoznaje i različite geste koje koriste ljudi pod stresom, kao i promjene u tonu glasa pa čak i u korištenju određenih izraza.

Na primer, u slučaju da vozač gestikulira šakom ili srednjim prstom, automobil će automatski usporiti, a isto će se dogoditi ako se vozač koristi psovkama, pretnjama, uvredama ili počne da udara po unutrašnjosti vozila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Razvoj ovog sistema, tvrde u kompaniji, odgovor je komapnije na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila za primenom raznih senzora u vozila kojim bi se vozači podstaklina mirnu vožnju i izbegavanje alkohola.

"To bi značajno smanjilo broj nesreća u saobraćaju i rezultiralo nižom stopom smrtnosti u saobraćajnim nesrećama", saopštila je kineska kompanija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vozilo auto vozači stres

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana