Tekst objavljen: 23.04.2018 14:36        


Čistija životna sredina i jeftinije grejanje prednosti su grejanja na biomasu. Toplane u 10 gradova Srbije već koriste obnovljive izvore energije.

Novi Sad dobija toplanu na biomasu

Novi Sad nije među njima, ali će uskoro dobiti prvu takvu toplanu. A i okolna đubrišta biće uklonjena, nadaju se Novosađani.

Ruglo na dečjem igralištu. Isto takvo, samo na mnogo većoj površini, koja se meri hektarima, desetinama godinama postojalo je na samo nekoliko koraka od ovog mesta. Pored takve deponije su porodične kuće.

"Ne smeš decu kroz tu šikaru pustiti. Jaoj, kako je bilo strašno”, kažu sugrađani.

Toga više neće biti. Sav biljni otpad sa ove, ali i svih drugih lokacija u gradu biće pretvoreni u obnovljivi izvor energije, a divlja deponija u zelenu površinu.

Na mestu gde je decenijama u Novom Sadu bila divlja deponija sada je gradilište od oko pet i po hektara i ovde će, između ostalog, umesto divlje deponije biti i velika zelena površina, to je rasadnik Gradskog zelenila, ali i toplana na biomasu. Biće to prva takva toplana u istoriji Novog Sada.

“Na ovaj način profitiraće svi građani, Gradsko zelenilo će opet smanjiti troškove i biće naravno rasterećana i gradska deponija, što se našeg posla tiče. Bitno je za građane Novog Sada i to da se pare neće trošiti na ostale vrste grejanja, već će praktično novac ostajati u lokalnoj samoupravi”, ističe iz “Gradskog zelenila” Ivan Nožinić.

Prevedeno u brojke, to je oko 50 miliona dinara godišnje. Toliki su ukupni troškovi koje Gradsko zelenilo sada ima, a kojih više neće biti, jer će na ovu lokaciju biti preseljena uprava preduzeća. Ipak, za žitelje ovog dela grada mnogo značajnije je to što je nestalo ruglo iz njihovog komšiluka.

"Sad ćemo mi biti ko Dedinje kad se to uradi. Ozbiljno, otimaće se za nas”, kaže jedna od sugrađanki.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
obnovljivi izvori energije biomasa toplana novi sad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana