Tekst objavljen: 29.06.2015 11:31        


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker će kasnije danas izneti najnoviji predlog Brisela za izbegavanje grčkog bankrota, izjavio je danas komesar EU za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi, dodajući da još uveka ima vremena za pregovore o rešavanju krize.

Novi predlog EU Grčkoj u toku dana

"Komisija će ukazati na pravi put i nadam se da će svi biti posvećeni pronalaženju kompromisa", rekao je Moskovisi za francuski radio, a prenosi agencija Frans pres.

Atina je bila "na nekoliko centimetara" do dogovora sa kreditorima tokom proteklog vikenda, naveo je komesar. "Moramo nastaviti da razgovaramo. Vrata su uvek otvorena za pregovore", rekao je Moskovisi.
Francuski ministar finansija Mišel Sapen je takođe poručio da pregovori mogu biti obnovljeni u svakom trenutku.

Na međunarodnom tržištu obveznica su, zbog najnovije sitacije sa Grčkom, jutros skočili troškovi zaduživanja Španije i Italije. Kamatne stope na španske desetogodišnje obveznice su porasle na 2,720 sa 2,150 odsto, koliko su iznosile u petak, dok su prinosi na italijanske dužničke hartije sa istim rokom dospeća porasle na 2,598 sa 2,110 odsto.

U Grčkoj je jutros objavljeno da će banke u toj zemlji biti zatvorene u narednih nedelju dana, kao i da Grci dnevno sa bankomata mogu da podignu 60 evra, pošto je zabrinuto stanovništvo ispraznilo bankomate u dramatičnom eskalaciji krize između zvanične Atine i stranih poverilaca oko grčkog duga.

Banke će biti zatvorena do 6. jula, dan posle raspisanog referenduma, a limit od 60 evra na bankomatima se ne odnosi na strane turiste koji će biti izuzeti od ograničenja, objavljeno je u službenom glasilu Grčke vlade.

Premijer Grčke Aleksis Cipras sazvao je referendum za 5. jul, na kom građani treba da se izjasne da li su za ili protiv prihvatanja najnovijeg predloga međunarodnih kreditora.

Bez dogovora sa njima o reformama koje treba da sprovede da bi dobila finansijsku pomoć, Grčka kojoj je sutra poslednji dan da otplati 1,6 milijardi evra duga Međunarodnom monetranom fondu je pred bankrotom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčke banke bankomat podizanje novca Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana