Tekst objavljen: 18.05.2016 15:21        


Predsednik Priredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas u Beču da u Srbiji oko 150.000 mladih izmedju 15 i 24 godine nema posao, i ukazao da je, u cilju rešavanja tog problema, neophodno prilagoditi obrazovni sistem aktuelnom dobu i potrebama. 

Novi poslovi ako prilagodimo obrazovni sistem

On je, u obraćanju na konferenciji Alijansa za stručno obrazovanje na zapadnom Balkanu, rekao da su sve zemlje regiona imale jedan sistem obrazovanja koji je bio stvoren za državu koja više ne postoji, što važi i za ekonomske strukture i politički sistem.

Zato je, kako je naglasio, važno prilagoditi obrazovni sistem novim potrebama privrede, ali i imati razumevanje javnog i privatnog sektora.

Kompanije moraju da znaju šta ih očekuje i koja im je uloga, a javni i privatni sektor, smatra Čadež, moraju biti partneri.

On je, u svom izlaganju, ukazao na primer jedne velike nemačke kompanije na severu Srbije, koja je prinuđena da redovno uvozi radnu snagu iz inostranstva, jer nema kvalifikovane radnike u mestu u kojem radi, iako je nezaposlenost, posebno mladih, u tom gradu visoka.

Čadež je ukazao da je u Srbiji više od 150.000 mladih između 15 i 24 godine nezaposleno, ali i izvan obrazovnog sistema, što je zabrinjavajući podatak.

On je konstatovao da region mora raditi na pružanju perspektive mladima, a da je to moguće kroz obrazovanje.

Iako će, na Samitu o zapadnom Balkanu u Parizu, povezanost ponovo biti glavna tema, prema njegovim rečima, veoma je bitno da se ne zaboravi i pitanje kvalifikacija, te je neophodno razgovarati o stručnom obrazovanju, ali i standardizaciji kvalifikacija.

Ako imate autoputeve, a nemate poslovnu zajednicu koja bi ih koristila, oni ne služe ničemu, poručio je Čadež.

On je kazao da međunarodna konkurentnost iziskuje stručnu i dobro obrazovanu radnu snagu, a da regionu nedostaje koordinisani pristup obrazovanju koji bi izlazio u susret potrebama tržišta rada.

Čadež je naglasio da Komorski investicioni forum želi da preuzme aktivnu ulogu u ovoj oblasti, te je podsetio na Centar jugoistočne Evrope za učenje o preduzetništvu (SEECEL), koji je ova institucija uspostavila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PKS Privrednoj komori Srbije (PKS) Čadež kompanije posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana