Tekst objavljen: 24.09.2017 16:04        


Jedna firma u Cerovcu kod Kragujevca posadila je na 4,5 hektara belu šparglu. Zašto baš špargla? Kažu, jer je jako zdrava i niko je ne proizvodi u Srbiji.

Nova moda u Šumadiji - proizvode prvi u Srbiji

Špargla je poznata kao povrće za dijabetičare, snižava holesterol, poboljšava probavu, pozitivno deluje na krvni pritisak, imonološki sistem, artritis i smanjenje upala. Takođe, u sebi sadrži i antioksidans koji štiti kožu od maligniteta.Ova biljka jako je popularna u zapadnim zemljama, pre svega u Nemačkoj, gde su najmlađi članovi porodice Milovanović i odrasli.

U kasno proleće kada sazri, čim izbije na površinu, seče se, jer ako je i pet centimetra iznad banka – prerasla je za berbu. Kada se oguli bela špargla se bari, koristi se kao dodatak čorbama, prolećnim salatama, kao namaz ili prilog jelima sa piletinom, ribom i morskim plodovima. U Šumadiji je najčešće pohovana u slanini. "Ukus je neutralan, nešto poput neutralnog ukusa krompira", ocenjuje Marko.

Za Srbiju ona je još uvek egzotika, ipak prvi izdanci, što u stvari znači reč asparagus, ubrani su u Šumadiji. Kakav je bio rod, pitali smo Marka Simića koji se u okviru firme brine o zasadima špargle.

"Ovogodišnji rod bio je 600 kilograma po hektaru, sledeće godine očekujemo oko 3 tone, dok se pun rod očekuje tek u četvrtoj godini branja, kada dostiže oko 8 tona po hektaru. Ja sam prihvatio ovaj posao zato što sam hteo da radim nešto zanimljivo i da budem prvi u nečemu što je novina kod nas. Veoma je teško brinuti se o špargli, nema ko da ti pokaže, pa moraš sam da naučiš", kaže Marko.

Špargla je višegodišnja biljka, kad se jednom posadi traje i do 15 godina na jednom mestu. Pošto razvija veliki korenov sistem, bolje se razvija na lakšim zemljištima, ali zahteva ozbiljne agrotehničke mere.

"Pre sadnje izvlači se velika količina stajskog đubriva, tačnije 150 tona po hektaru, zatim se duboko ore, oko 50 do 70 cm, zemlja se priprema za sadnju, a pre sadnje se razvuče sistem za navodnjavanje koji je obavezan za naše područje", objašnjava Marko i dodaje da s proleća grada nije bilo, a letnju sušu su izbegli upravo zahvaljujući navodnjvanju.

Treba napomenuti da asparagus ne podnosi hlor, pa nije poželjno koristiti vodu iz vodovoda za zalivanje, već izvorsku ili bunarsku vodu.

Špargla stiže u maju i junu, što se ocenjuje kao mana jer kasnije stiže za berbu, relativno je osetljiva na štetočine i bolesti, pa je samim tim briga za nju veća.

Kad su u pitanju sezonski radovi, sada, s jeseni treba praviti bankove, zemlja se podriva, a nadzemni deo špargle se seče i sitni. Važno je pokriti je folijom kako ne bi bila izložena sunčevoj svetlosti.

Iako je špargla novina u Srbiji, a ovi zasadi njeni prvi, šumadijski asparagus naći će se na meniju beogradskih restorana, a kako kaže Simić, imaju ugovor i sa pojedinim trgovinskim lancima u našoj zemlji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaća proizvodnja bela špargla špargla poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana