Tekst objavljen: 01.10.2015 13:58        


Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović izjavio je danas da nova metodologija obračuna cene grejanja donosi pravičan obračun troškova i da očekuje sigurnost u snabdevanju toplotnom energijom tokom grejne sezone.

Nova metodologija donosi pravičan obračun i realnu cenu

Nova metodologija obračuna cene grejanja donosi pravičan obračun troškova, odnosno priznaje sve opravdane troškove, koji nastaju u proizvodnji, distribuciji i snabdevanju svih kupaca, rekao je Stojanović na TV Pink.

Nadležni organi lokalnih samouprava, koji su praktično osnivači i vlasnici sistema daljinskog grejanja, donose konačnu odluku o ceni, istakao je Stojanović i najavio da će "na osnovu ove metodologije svi spram svojih opravdanih troškova obračunati cene".

Stojanović je ocenio da u metodologiji postoji kvalitetno rešenje za odnos između grupa kupaca, stambenog i poslovnog prostora, jer "ako hoćemo da podržimo zaista privredu, onda oni treba da imaju neke razumne račune koji će da odgovaraju troškovima".

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije je, govoreći o cenama grejanja u pojedinim gradovima, procenio da će "u Zrenjaninu definitivno da cena ide dole", da će u Šapcu i Leskovcu cena ostati na istom nivou, a da će u Užicu biti poskupljenje.

Toplane godinama imaju problem sa načinom obračuna cene, istakao je Stojanović, povodom uredbe Vlade Srbije o novoj metodologiji obračuna cene grejanja.

Stojanović je rekao da je gas sada trenutno pojevtinio, ali da je u januaru, februaru i martu, tokom prethodne grejne sezone bio na nivou od "50 i nešto dinara" i da je otvaranje tržišta prirodnog gasa od 1. januara do danas dalo rezultat, što znači da "cena ide i gore i dole".

"Tu razliku, koja je nastala u toku januara, februara i marta meseca, ko će da pokrije", upitao je Stojanović.

Stojanović je najavio da, "kada bude zaživela u potpunosti naplata prema potrošnji, onda će svi moći da plate ono što su potrošili".

Na pitanje o dugovanjima građana i privrede toplanama i dugovima toplana, Stojanović je odgovorio da je situacija u toj oblasti nešto bolja nego prethodnih godina, a da nekoliko toplana već godinama imaju nagomilane probleme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena grejanja daljinsko grejanje cena gasa grejanje na gas toplane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana