Tekst objavljen: 04.08.2014 9:00        


Zbog slabe prodaje automobila, u poslednje dve godine zatvorena je trećina auto-prodavnica i ovlašćenih servisa širom Srbije. Reč je, naravno, o novim vozilima.

Nov automobil je za Srbe misaona imenica

Tržište novih automobila u Srbiji palo je na najniže grane u poslednjih nekoliko godina, a uvoznici najavljuju sumorne prognoze i za ovu godinu.

Luksuzni automobili imaju kupce

Automobili skuplji od 100.000 evra idu dobro, a zainteresovani kupci spremni su i da čekaju po nekoliko meseci da pojedini luksuzni modeli stignu u Srbiju. Svake godine proda se oko 1.500 skupocenih vozila, a više od 80 odsto plaća se kešom. Sa druge strane, automobili srednje klase, od kojih i živi automobilsko tržište, čekaju na lagerima po godinu, dve.
Iako još nijedan uvoznik nije napustio srpsko tržište u potpunosti, piše Blic, veliki broj ljudi ostao je bez posla, a vozači zbog redovnog servisa moraju da voze i stotinak kilometara dalje od grada u kome žive.

Uvoznici smatraju da je situacija na tržištu novih automobila u Srbiji više nego katastrofalna, a zbog zatvaranja salona u unutrašnjosti građani će za svaki servis morati da prelaze stotinak kilometara, što će predstavljati dodatni trošak.

- Tržište automobila je tri puta manje. Pre krize prodavali smo oko 60.000 vozila godišnje, a prošle godine prodato je 20.000, što znači da smo se po prometu vratili deset godina unazad. To više nije kriza, to je realno stanje, pa pojedini uvoznici u Srbiji zatvaraju cele službe i upravljaju iz regionalnih centara - objašnjava za Blic Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila.



Do manje prodaje novih automobila dovelo je i to što se razvilo tržište polovnjaka starih od dve do tri godine. Uvoz polovnih vozila u Srbiju prešao je, po procenama trgovaca, brojku od 100.000, a na tržištu je ponuda i veća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina auta kupovina automobila prodaja auta prodaja automobila novi automobili polovni automobili polovna vozila polovnjaci polovnjak auto kredit auto krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana