Tekst objavljen: 17.07.2023 13:55        


Norveška će od avgusta privremeno zabraniti platformama Fejsbuk i Instagram da prate korisnike na mreži da bi im prikazivale personalizovane reklame

Norveška zabranjuje Fejsbuku i instagramu da prate korisnike


Norveška uprava za zaštitu podataka naredila je američkoj tehnološkoj firmi Meta, matičnoj kompaniji Fejsbuka i Instagrama, da prestane da prikazuje personalizovane oglase korisnicima u Norveškoj na osnovu njihovih aktivnosti na mreži i procenjenih lokacija, prenosi briselski Politiko.

Ova odluka je poslata kompaniji Meta 14. jula, a stupiće na snagu 4. avgusta i važiće tri meseca.

Fejsbuk i Instagram će i dalje moći da korisnicima prikazuju personalizovane reklame, ali samo na osnovu informacija koje oni sami otkriju o sebi u sekciji "O" ("About") na svojim profilima.Privremena zabrana bi mogla biti ukinuta ako Meta pronađe način da legalno obrađuje lične podatke i omogući korisnicima da odustanu od ciljanog oglašavanja na osnovu praćenja, navodi se u odluci norveškog regulatornog tela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ova mera je doneta nakon što je Evropski sud pravde 4. jula presudio da je kompanija Meta nezakonito prikupljala podatke ljudi kako bi im prikazivala oglase bez njihovog izričitog pristanka, na osnovu "legitimnog interesa" kompanije.

Meta je trenutno i pod nadzorom glavnog evropskog regulatora privatnosti, Irske komisije za zaštitu podataka, zbog svojih praksi oglašavanja.

Komisija sa sedištem u Dablinu je kaznila firmu Meta sa ukupno 390 miliona evra zbog kršenja privatnosti Evropljana i naložila kalifornijskoj kompaniji da pronađe novu pravnu osnovu za svoj poslovni model.Meta je uložila žalbu na ovu presudu, podseća Politiko.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
norveška fejsbuk instagram društvene mreže

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana