Tekst objavljen: 19.09.2018 12:00        


Privrednici i bankari očekuju da će inflacija ostati na istom, niskom, nivou i sledeće godine, pokazuje najnovija anketa Narodne banke Srbije.

Niska inflacija ima dobrih, ali i jednu lošu stranu

Tako finansijski sektor očekuje da će inflacija u avgustu naredne godine iznositi 2,9 odsto, a u istom periodu 2020. godine tri odsto. Očekivanja privrednika su nešto niža, pa oni ističu da će inflacija iznositi 2,5 odsto za godinu dana, i 2,6 odsto u srednjem roku.

Iako je inflacija u Srbiji već dve godine stabilna, odnosno u granicama koje je propisala NBS i ne prelazi 2,5 odsto, takvo stanje stvari ima i svoje loše strane. "Blic Biznis" otkriva zašto je i za koga niska inflacija dobra, ali i koja je njena druga, "tamna" strana, koja se ne rado ističe.

Stabilna primanja, povoljne kamate

Dobre strane niske inflacije nije ni potrebno posebno isticati. Gotovo svako zna da plata, koju prima u dinarima, neće biti obezvređena visokom inflacijom, kao ni da cene neće skakati. Takođe, zbog tako niske inflacije i kamate će ostati povoljne, pa nema bojazni od poskupljenja kredita ili bilo kog vida zaduživanja. Ukratko rečeno, niska inflacija je druga reč za finansijsku stabilnost.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je umerena inflacija ideal svake privrede.

- To je jedna od retkih dobrih stvari koje smo uspeli da ostvarimo nakon 2000. godine. Dobro je što će tako i ostati, i što bankari i privrednici imaju takva očekivanja jer od toga zavise i sami procesi koje komentarišu - navodi Madžar.

Znak da privreda stagnira

On ističe da kada privredi loše ide i kada se slabo razvija, obično je to praćeno visokom inflacijom.

- Međutim, mi uspevamo da inflaciju održimo pod kontrolom uprkos razvoju privrede koji nije baš povoljan. A to je moguće jer imamo restriktivnu monetarnu politiku - kaže Madžar.

Ipak, s druge strane, strani analitičari veoma su strogi kada je u pitanju niska inflacija u Evropi jer je to, kako smatraju, pokazatelj stagnacije. Oni objašnjavaju da je niska inflacija odraz niske tražnje, odnosno činjenice da narod nema para da kupuje, što posledično dovodi do sužavanja proizvodne baze i pada proizvodnje. Kako tvrde, niska inflacija ukazuje na to da kompanije još nisu spremne da se više zadužuju i da ulažu u rast proizvodnje, već samo u održavanje postojećeg stanja.

Građani nepoverljivi

Inače, u anketi NBS o inflatornim očekivanjima, sindikati, ali i građani naveli su nešto veći iznos inflacije za 2019. i 2020. godinu.

Tako sindikati očekuju da će u avgustu sledeće godine inflacija iznositi 3,5 odsto, dok su srednjoročna inflaciona očekivanja na nivou od 3,75 odsto. Predstavnici sindikata u narednih godinu dana očekuju rast zarada.

Najmanje poverenje u održavanje inlacije u okvirima zacrtanog cilja NBS imaju građani. Oni naglašavaju da će inflacija za godinu dana biti rasponu od pet do sedam odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija ciljana inflacija niska inflacija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana