Tekst objavljen: 06.11.2016 11:25        


Naftna industrija Srbije (NIS) je investicijom od 30 miliona evra u Aminsko postrojenje, omogućila pored povećanja kvaliteta gasa i njegovog obima, i ekološki efekat, koji se ogleda u sprečavanju emisije ugljen dioksida u atmosferu i velike uštede toplotne i električne energije.  

NIS:Bolji kvalitet gasa i ekološki efekat-smanjenje CO2

Predstavnici NIS-a su u okviru 15. Međunarodne konferencije Beogradske berze "Upgrade Belgrade 2016" predstavili dostignuća iz oblasti proizvodnje prirodnog gasa i takozvano Aminsko postrojenje, koje je ove godine počelo sa radom u okviru Pogona za pripremu i transport nafte i gasa u Elemiru.

"Aminsko postrojenje je namenjeno povećanju kvaliteta domaćeg prirodnog gasa, koje se postiže izdvajanjem ugljen dioksida i ostalih gasnih primesa. Tehnologija koja se primenjuje u njegovom radu je HiPACT (High Prešure Acidgas Capture Technology), jedna od najsavremenijih metoda u procesu prerade gasa, a ujedno i jedinstvena ove vrste u Evropi", rekla je Mirjana Ostojić iz Bloka Istraživanje i proizvodnja NIS-a.

Ona je tom prilikom istakla da kompanija proizvodi gas koji je na nivou kvaliteta uvoznog ruskog gasa, kao i da NIS na ovaj način doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije.

Kako je rečeno, NIS je kao društveno odgovorna kompanija investicijom od 30 miliona evra u Aminsko postrojenje proizveo dvostruki efekat.

Pored povećanja kvaliteta gasa i njegovog obima, rad ovog savremenog postrojenja ima pozitivan ekološki efekat koji se ogleda u sprečavanju emisije ugljen dioksida u atmosferu i omogućava velike uštede toplotne i električne energije, istaknutio je na prezentaciji.

NIS je i ove godine generalni sponzor Međunarodne konferencije Beogradske berze, koja okuplja najvažnije kompanije i finansijske eksperte iz Srbije i regiona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
čist gas co2 Naftna industrija Srbije (NIS) gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana