Tekst objavljen: 09.12.2013 12:00        


Ministarstvo finansija računa sa prosečnim kursom od 118,8 dinara za evro u narednoj godini, što se vidi iz Fiskalne strategije, kada se podeli nominalni BDP u dinarima i u evrima - kaže ekonomski analitičar Goran Nikolić, komentarišući prošlonedeljno naglo slabljenje dinara.

Nikolić: Evro ide na 119 dinara u 2014. godini

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković objasnila je trenutni pad dinara time što je Naftna industrija Srbije kupovala veliku količinu evra kako bi platila uvezene energente, što bi značilo da je pomeranje kursa naviše privremenog karaktera. 

Pojačana tražnja preduzeća za devizama, delom zbog povećanog uvoza energenata, po svemu sudeći uzrokuje aktuelno slabljenje dinara, ocenjuju analitičari Hypo Alpe Adria banke, povodom pada vrednosti domaće valute na preko 115 dinara za jedan evro. Moguće je da će se depresijacioni pritisci na dinar nastaviti i u predstojećim nedeljama, kažu u Hypo banci, uz opasku da će ovi pritisci najverovatnije biti donekle ublaženi potencijalno snažnim prilivima portfolio investicija do kraja godine.
Međutim, Nikolić podseća na deo izjave guvernerke, gde ona sugeriše da će dinar nastaviti "nešto malo" da pada sve do kraja godine.

- To je dobro, jer se javne finansije ne mogu konsolidovati bez promene kursa. Javna potrošnja se realno može smanjiti samo uz slabiji dinar, a to će podići i izvoznu konkurentnost naše privrede. Kada pogledate vladinu Fiskalnu strategiju, vidite da je Ministarstvo finansija predvidelo prosečan kurs od 118,8 dinara za evro. Oni to nisu tako jasno rekli, ali brojke koje su naveli to nedvosmisleno pokazuju - tvrdi Nikolić.

Narodna banka je ove godine uspela da održi inflaciju na niskom nivou, dobrim delom zahvaljujući stabilnosti dinara, ali izgleda da je država zaključila da takva politika nije dugoročno održiva i da će određeno "popuštanje" kursa biti neophodno, bez obzira na negativne političke posledice koje svaki pad dinara neminovno nosi. Slabiji dinar bi značio i rast cena, ali i rata za kredite indeksirane u evrima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs devizni kurs kursna lista nbs evro dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana