Tekst objavljen: 19.09.2013 9:00        


Pojedine banke odobravaju dinarske stambene kredite na 30 godina, ali interesovanja nema. Razlog je činjenica da zapravo vraćaju iznos od kog su mogli da kupe još jedan stan.

Niko neće da kupi stan dinarskim kreditom, preskupo je

Sosijete ženeral banka jedna je od tri banke koja dinarske stambene kredite nudi na 25 godina otplate. Interesovanje građana, ističu oni, zanemarljivo je.

- Razlog, najvećim delom, leži u znatno višoj kamatnoj stopi u odnosu na pozajmice vezane za evro. Naime, referentna kamata na evropsku valutu Euribor je proteklih godina konstatno u padu, dok je referentna kamatna stopa na srpskom međubankarskom tržištu - Belibor iznosi oko 10 odsto - kaže Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

Sa tako velikim razlikama u baznim stopama, iako su marže banaka približno iste oko 4,5 do pet odsto, logično je da su krediti vezani za evro jeftiniji za korisnike, pa se oni uprkos riziku od kretanja kursa, opredeljuju za njih.



- Najavljeno smanjenje inflacije trebalo bi da utiče na snižavanje referentne kamate na dinar i posledično, kamata na dinarska zaduženja. Koliko god to sniženje da bude, to neće učiniti dinarske kredite povoljnijim u odnosu na one u evrima - zaključuje Miroslav Rebić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Тијана Анђелић 19.09.2013 9:50

    Отплата кредита од 2.400.000 износи 31.094 х 12 х 25 = 9.328.200.
    Однос отплата : кредит је 3,89.
    То значи да свако ко купи стан кредитом ове лихварске банке, банци купи још ДВА стана !!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana