Tekst objavljen: 28.05.2015 14:47        


Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je danas da nije problem u ceni daljinskog grejanja već u načinu obračuna i da je bilo mnogo poteza rukovodstva Gradske toplane koji su iritirali građane. "Izmena pravila usred utakmice iritirala je građane", rekao je Perišić komentarišući nezadovoljstvo građana koji su podneli zahteve za smanjenje računa za grejanje i tražili isključenje sa sistema daljinskog grejanja.

Nije problem cena grejanja , već način obračuna

On je napomenuo da je cena formirana na osnovu zakona i ona je niža za energente koji isto koštaju u odnosu na Beograd i Novi Sad.

"Nema racionalnog objašnjenja kako cena grejanja za stanove na sedmom i desetom spratu koji su iste veličine može da bude različita i da za jedan stan račun bude oko 6.000, a za drugi oko 11.000", naveo je niški gradonačelnik.

On je napomneuo da se mora voditi računa da se ne uruši sištem daljinskog grejanja i da je grejanje na struju u stambenim zgradama nemoguće.

Perišić je najavio da će narednih dana sa rukovodstvom Gradske toplane analizirati nastalu situaciju kako bi videli koje su ključne primedbe građana i na koji način treba pripremiti narednu grejnu sezonu.

Gradsko veće odbilo je sve žalbe građana na rešenja Gardske toplane kojim se odbija isključenje sa daljinskog grejanja uz napomenu da se ugovor može raskinuti jedino sudskim putem.

Početkom sedmice građani su preko svojih skupština stanara zapretili masovnim isključenjem sa daljinskog grejanja zahtevajući samnajneje cene grejanja za 10 odsto u odnosu na cenu koja je važila pre umanjenja plata i penzija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    DUŠAN 28.05.2015 21:17

    Nišlije su u pravu.Cene grejanja su previsoke.Cena KWh toplotne energije treba da bude polovina cene KWh električne energije što nije slučaj čak je i viša.Fiksni troškovi ne treba da postoje ili mogu biti u visini 50,00din mesečno cena pošiljke obračuna ostalo su izmišljotine bolesnih umova.Svako mora da ima pravo isključenja sa mreže i to je moji dragi kapitalizam.Ako ovo ne može moj savet je isključenje kolektivno da bi Vi potrošači preživeli u suprotnom vi ćete umreti a svi koji imaju korist od grejanja će preživeti.Ovo Važi i za moj Kragujevac i moj Čačak i moj Beograd itd

  2. User image
    Zoran Vukov 04.06.2015 20:23


    Mada ce daljinsko grejanje koristi skoro 50 god u Beogradu, naplata se obavljala sa IZVEDENOM CENOM [din/m2god] a koja je dobijena sa čak 3,75 puta većom količinom kwh/m2stana god. pomnoženo sa cenom kwh. Tada još nisu postojali kalorimetri u predajnoj stanici zgrade, i korisnik nije mogao uočiti prevaru.U leto 2005 ugrađeni su kalorimetri, pa očitana količina kwh objektu podeljena sa ukupnom grejnom površinom u objektu je prosečno ~92 kwh/m2. Ako se grejao i hodnik to je uvećalo stvarnu obavezu za ~7%. Jasno je, da je samo toplotna energija t.j. kwh isporučeni tokom 6 meseci predmet plaćanja, a toplana mora da formira cenu kwh u kojoj su uključeni svi troškovi +PDV. Ova cena se krije jer se ovako naplaćuje 13.6 din/kwh do čak 16din/kwh.

  3. User image
    Zoran Vukov 26.06.2015 10:44

    Od postavljanja kalorimetra u predajnoj stanici zgrade u leto 2005 pratio sam količinu isporučenih kwh objektu i delio sa ukupnom stanbenom površinom kako bi utvrdio količinu koja se isporučuje za stan od 73 m2 grejne površine. Istovremeno sam delenjem prodajne cene ( iz cenovnika Beogradskih toplana koju je primenjivao Infostan ) sa prodajnom cenom za kwh dobio koliko se kwh kupuje sa 12 akontacionih uplata. Kada se iizvrši OBRAČUN dobijeni su sledeći podaci za poslednjih 12 grejnih sezona, od kada je doneta ODLUKA O NAČINU PLAĆANJA KOMUNALNIH USLUGA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA SL.list 24/2003. za 12 god fakturisano je za stan 0d 73 m2 ukupno 238.262,95 kwh koje je korisnik platio, isporučeno je (po merilu) 84.427,52 kwh ; dok je plaćenih 153.835,43 kwh nisu isporučeni a vrednost je zadržana. Sadašnja vrednost po poslednjoj ceni od 7,14 din/kwh iznosi 1.098.384,97 din koliko je korisnik oštećen ne prikazivanjem obračuna. Ovakav način naplate je u celoj SRBIJI jer je ova prevara organizovana i zaštićena od strane same vlade, koja štiti počinioce od krivične odgovornosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
daljinsko grejanje građani iskljućenje sa toplane računi za grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana