Tekst objavljen: 13.08.2014 7:59        


Dinar će danas ostati na istom nivou prema evru, pa će zvanični srednji kurs biti 117,3165 dinara za jedan evro, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) koja je u utorak na deviznom tržištu prodala 10 miliona evra kako bi zaustavila dalji pad vrednosti domaće valute. Ovo je ujedno najniža vrednost dinara prema evru od početka godine.

Ni gastarbajteri ne pomažu, evro ostao iznad 117 dinara

Nacionalna valuta će prema zajedničkoj valuti evrozone vredeti 1,3 odsto manje nego pre mesec dana i 3,0 odsto manje nego godinu dana ranije. Najviša srednja vrednost kursa dinara prema evru bila je 1. januara ove godine, kada je jedan evro iznosio 114,6421 dinar.

NBS je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu kupila ukupno 200 miliona evra i prodala 880 miliona evra, računajući i jučerašnju transakciju, kako bi sprečila veće dnevne oscilacije kursa.
Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže da će centralna banka učiniti sve da nema nestabilnosti i da kurs dinara bude relativno stabilan.

- Veliki deo privrede, ali i veliki deo građana Srbije, kao i država, zavisi od vrednosti dinara i vrlo je važno da NBS obezbedi da te promene u ciljanoj inflaciji i fluktuirajućem kursu ne budu nagle i skokovite, da ne budu velike promene - rekla je Tabaković za RTS.

Ona je ukazala da se u prethodne dve godine pokazalo da zaista može da se obezbedi ta vrsta izvesnosti planiranja, i ličnog i poslovnog.

- Mogu da garantujem sledeće - da će NBS i tim koji ja vodim učiniti sve da nema nestabilnosti i nepredvidivih šokova i da ćemo učiniti sve da kurs dinara bude relativno stabilan - istakla je Tabaković.

Istovremeno, pišu Novosti, u prethodnom periodu, leto je bilo doba kada je kurs mirovao ili je dinar značajnije jačao u odnosu na druge periode tokom godine. Tome je doprinosio veći priliv deviza iz inostranstva kako od direktnih ulagača, tako i od naših gastarbajtera. Sada je situacija potpuno izmenjena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kursna lista nbs devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana