Tekst objavljen: 02.07.2017 13:00        


Učesnici okruglog stola "Da znanje ostane u Srbiji" ocenili su danas u Beogradu da je nezaposlenost jedan od osnovnih razloga zbog kojeg mladi odlaze iz zemlje i istakli da prioritete svake vlasti treba da bude rešavanje tog problema.

Nezaposlenost osnovni razlog odlaska mladih iz Srbije

Kako je rečeno, u Srbiji ima oko 400.000 nezaposlenih mladih ljudi između 18 i 35 godina starosti, a većina njih je "neformalno" zaposleno ili radi ilegalno, a položaj u društvu je takav da ne mogu sebe da izdržavaju jer nemaju zdravstveno i socijalno osiguranje, ne mogu da podižu kredit, nemaju godišnji odmor.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović podsetio je da je DS kroz saradnju sa finansijskim i poreskim stručnjacima, kao i sa studentskim parlamentima, u vezi sa tim problemom predložila set zakona Skupštini Srbije sa ciljem da zaustavi odlazak mladih i da se poboljša njihov status.

Kako je dodao, jedan od predloga je da se poslodavcima omogući jeftinije zapošljavanje mladih i to tako što će cenu doprinosa deliti država i poslodavac.

Dozvolu za rad 2016. u Nemačkoj dobilo 50.000 građanaOn je kazao da su mladi najveći nacionalni resurs jedne zemlje, ali da Srbiju nažalost napuštaju, jer se o njima ne vodi dovoljno računa.

- Ne možete trošiti pare na novu fontanu i jarbol, a nedovoljno na Fonda za mlade talante - rekao je Božović.

On je upozorio da je 2015. godine dozvolu za rad u Nemačkoj dobilo 16.500 srpskih državljana, a 2016. godine čak 50.000.Bivši pomoćnik ministarstva finasiju Igor Momčilović rekao je da je Srbiju od 2001. godine do danas napustilo 500.000 osoba što je posledice ekonomskih migracija.

- Srbija je pretrpela nepovratan gubitak u ljudskom kapitalu koji će ako uopšte bude moguće biti jako teško nadoknaditi u budućem periodu - kazao je Momčilović i dodao da razlog za tu pretpostavku leži u činjenici da se beleži negativan prirodni priraštaj.

Drugi razlog je i to što se intezitet ekonomske migracije povećava zbog nemogućnosti nalaženja posla i niskog životnog standarda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
studenti mladi Srbija odlazak mladih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana