Tekst objavljen: 25.06.2016 16:00        


U Evropskoj uniji više od četiri miliona mladihnije zaposleno, a taj problem je još veći na Zapadnom Balkanu, zbog čega je neophodno bolje usklađivanje obrazovanja i veština koje zahtevaju poslodavci, ocenili su učesnici konferencije o perspektivama mladih na Zapadnom Balkanu.

Nezaposleno 4 mil mladih Evropljana,na Balkanu još gore

Obraćajući se učesnicima skupu održanog u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu, evropska komesarka za regionalnu politiku Korina Krecu kazala je u utorak da više od 40 odsto poslodavaca u EU tvrdi da ne zapošljavaju ljude koji poseduju odgovarajuće veštine.

“Iz ekonomskih razloga, suočavamo se sa manjkom prilika za zapošljavanje, ne samo mladih. Pored toga, očigledno je da ne postoji dovoljna usklađenost veština stečenih obrazovanjem i potreba tržišta rada.

Takav trend prisutan je u EU, ali je još izraženiji na Zapadnom Balkanu”, rekla je Krecu.
Govoreći o iskustvima Srbije u unapređivanju perspektive mladih, šefica Pregovaračkog tima Vlade Srbije za pristupanje EU Tanja Miščević rekla je da je Vlada formirala 137 kancelarija za mlade koje se na lokalnom nivou baƒve pitanjima od interesa za unapređenje položaja mladih.

“Ministarstvo omladine i sporta Srbije usvojilo je 2015. godine novu strategiju o mladima i prateći akcioni plan. Mladi su naša sadašnjost, a ne budućnost i zato već danas moramo sprovoditi aktivnosti za poboljšanje njihovog položaja”, kazala je Miščević i dodala da je nezaposlenost mladih u Srbiji smanjena 2015. godine za 7,3 odsto u odnosu na 2012. godinu, ali da taj pomak nije dovoljan.

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Milan Petrović ocenio je da nedostaje politička podrška sprovođenju programa za zapošljavanje mladih.“Potrebno je da stvaramo proizvode, a ne samo da nudimo jeftinu radnu snagu investitorima. Zato treba investirati u inovativnost mladih, u njihove IT veštine”, kazao je Petrović.

Konferenciju “Bolja budućnost za mlade na Zapadnom Balkanu”, kojoj su prisustvovali studenti i mladi preduzetnici iz regiona, organizovali su slovenački poslanci u Evropskom parlamentu Tanja Fajon i Franc Bogovič.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kancelarija za mlade nezaposlenost mladih nezaposlenost mladih mladi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana