Tekst objavljen: 26.08.2016 11:01        


Banke u evrozoni zabeležile su za petinu manje profite u prvom kvartalu ove godine zbog manjih prihoda od trgovanja i od većine drugih poslovnih aktivnosti, prema podacima Evropske centralne banke (ECB). 

Neto profit banaka u evrozoni manji za petinu

Istraživanje ECB-a pokazalo je sumornu sliku, pri čemu su svi glavni izvori zarade banaka - kreditiranje, trgovanje i naknade - niži u odnosu na prošlu godinu, prenosi agencija Rojters.

Neto dobit banaka je u posmatranom kvartalu pala za 20 odsto na godišnjem nivou na 18 milijardi evra (20,25 milijarde dolara).

Glavni krivac za ukupan loš kvartalni rezultat je segmeni trgovanja i deviznih kurseva, gde je neto zarada pala za 41 odsto, na 10,8 milijardi evra.

Kod ostalih izvora prihoda, kao što su neto kamata na kredite, dividende, naknade i provizije, pad je bio nešto skromniji.

Banke za slabije poslovne rezultate krive ECB-ovu politiku ultra niskih kamatnih stopa, uključujući negativne kamatne stope na depozite komercijalnih banaka.

U kešom bogatoj Nemačkoj, nekoliko banaka je na takvu politiku ECB-a odgovorilo naplaćivanjem naknada za bankarske račune ili naplatom naknada na velike depozite korporativnih klijenata.

ECB, s druge strane, ostaje pri stavu da je njena monetarna politika donela više koristi nego štete, mada priznaje da je imala i određene nuspojave, dodaje britanska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke evrozona ecb kamatne stope monetarna politika evropska centralna banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana