Tekst objavljen: 02.01.2018 17:29        


Udruženje vojnih penzionera Srbije zatražilo od predsednice vlade da ne dozvoli da o materijalnoj sudbini penzionera i dalje odlučuje aktuelni ministar finansija.

Neozbiljne izjave ruše penzijski sistem

Udruženje vojnih penzionera Srbije zatražilo je od premijerke Ane Brnabić da se vlada ogradi od neprimerenih izjava Dušana Vujovića, ministra finansija, datih u Narodnoj skupštini, kada je pokazao elementarno nepoznavanje Zakona o PIO i grubo izvrtanje činjenice o načinu obračuna penzija.

Vojni penzioneri, uvređeni su, razočarani i rezignirani stavom ministra da će penzije ubuduće biti socijalna kategorija, odnosno da za visinu penzije neće biti presudno ko je koliko radio i koliko je uplaćivao doprinos u Fond PIO. Ako je to tačno i ako je to i stav vlade, proizilazi da se nezakonito ruši sistem penzijskog i invalidskog osiguranja, kaže Ljubomir Draganjac, predsednik ovog udruženja.

– Uvereni smo da to nije stav vlade pa očekujemo da će se preduzeti potrebne mere da ministri ne istupaju kao „slobodni strelci”, pogotovu da se ne upuštaju u tumačenje zakona koji nedovoljno poznaju, jer to u javnosti izaziva uznemirenost, dovodi do slabljenja poverenja u izvršnu vlast, kaže on.

Udruženje moli predsednicu vlade da ne dozvoli da o materijalnoj sudbini oko 1.700.000 penzionera i dalje odlučuje penzioner Dušan Vujović, jer očigledno iz vizure materijalno dobrostojećeg penzionera ne vidi one kolege u Srbiji koji svakog meseca jedva sastavljaju kraj s krajem.

Udruženje zbog svega ovoga očekuje od ministra da se izvine javnosti za grube greške i previde i nipodaštavajuće pominjanje penzionera.

– Cinično zvuče Vujovićeve reči da su predstojećim uvećanjem penzija od pet odsto nagrađeni oni koji su zaslužni za fiskalnu stabilizaciju budžeta. Prava istina je da su najmanje nagrađeni oni kojima je najviše oduzeto, a da su najviše nagrađeni oni kojima ništa nije oduzeto, ili su im mesečna primanja smanjena srazmerno mnogo manje nego penzionerima, kaže Draganjac.

Ekonomski iscrpljenu populaciju vojnih penzionera posebno pogađa izjava ministra da će penzije biti vraćene na raniji nivo kada se za to steknu uslovi. Nameće se pitanje, zašto se od penzionera uzima deo primanja, odnosno pravno stečena imovina, da bi se dala nekom drugom. I koliko će još dugo da traje ,,privremeni zakon“?

Ministar Vujović nije prihvatio savete Fiskalnog saveta Srbije, institucije za koju i vlada navodi da je značajno doprinela stabilizaciji državne kase. Sada se razaznaje ko sve, ranije i sada, uporno deluje protiv penzionera, to jest kontra njihovog ekonomskog, a time i ukupnog položaja u društvu.

Udruženje vojnih penzionera uputilo je juče zahtev predsednici vlade da se ukine i Zakona o privremenom načinu isplate penzija i Zakona o izmenama Zakona o PIO.

Donošenjem ovog zakona oštećeno je i više od 40.000 vojnih penzionera, koji su uplatom doprinosa u PIO obezbedili penzije veće od 25 000 dinara. Ovaj zakon je onemogućio redovno usklađivanje penzija sa kretanjem potrošačkih cena čime je njihova realna vrednost značajno umanjena, a većina penzionera dovedena na ivicu egzistencije.

Računica i pokazuje da je nominalno povećanje penzija od prvog januara 2013. do danas bilo 5,75 odsto, a inflacija odnosno troškovi života povećani su 15,6 procenata.

Apel penzionerima da podnesu zahtev

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije pozvalo je juče penzionere da što pre podnesu zahtev Fondu PIO za donošenje uverenja o povraćaju umanjenih penzija od prvog novembra 2014. godine od kada su njihova primanja smanjena 22 i 25 odsto, kaže Jovan Tamburović, predsednik ovog udruženja.

– Penzioneri zahteve mogu sami da popune i predaju ih u dva primerka s tim da jedan s overenim prijemom zadrže i koriste u pokretanju sudske parnice za ovo protivustavno umanjenje penzija. Na osnovu Zakonu o obligacionim odnosima od 1. 11. 2017. godine počinje da zastareva pravo na povraćaj ovih para, pa nije dobro da penzioneri propuste ovaj rok – kaže on.

Zahtevom, koji će popuniti, sprečava se zastarevanje potraživanja, a svaki mesec kašnjenja znači gubitak jednog mesečnog iznosa koji je zadržan od penzije.

Prema nezvaničnim informacijama PIo fondu je stiglo oko 5.000 ovih zahteva oštećenih penzionera.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dušan Kragujevac 20.12.2017 9:34

    Odličan tekst.Čestitam udruženju vojnih penzionera a za odluku vlade da na ovaj način uštedi mogu reći samo da je bedna.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzioneri PIO fond penzioni sistem vojni penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana