Tekst objavljen: 10.03.2015 15:59        


Odbor za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije (PKS) pokrenuo je inicijativu da se oblast elektronskog dokumenta reguliše jedinstvenim zakonom koji će u celosti urediti tu materiju - od izrade, prijema i dostavljanja elektronskih dokumenata, do trajnog arhiviranja i prenosa u nadležne arhive.

Neophodan krovni zakon za elektronska dokumenta

Članovi tog odbora se slažu da je neophodan krovni zakon koji će u celosti urediti materiju - od izrade, prijema i dostavljanja elektronskih dokumenata, do trajnog arhiviranja i prenosa u nadležne arhive.

Neophodno je usaglasiti sve propise sa Zakonom o elektronskom dokumentu jer su sada rokovi za čuvanje dokumenata uređeni različitim propisima koji su međusobno neusaglašeni, istaknuto je na sednici Odbora, kojoj je prisustvovao i Slobodan Samardžić, potpredsednik PKS.

Sve su glasniji zahtevi poslovne zajednice da se unapredi sistem elektronskog dokumenta i elektronsko arhiviranje, što bi znato poboljšalo efikasnost u poslovanju i kvalitet usluga koje se nude klijentima, rekao je Dragan Santovac, zamenik predsednika Odbora za bankarstvo i osiguranje PKS.

On je ukazao na ogromne troškove čuvanja poslovne dokumentacije, objavljeno je na sajtu PKS.
Zbog međusobne neusaglašenosti propisa i različitih zahteva i prakse nadležnih institucija, poslovna dokumentacija se arhivira istovremeno na tri načina kao papirni dokument, mikrofilmovani dokument i elektronski dokument.

Veću efikasnost u radu i upravljanju dokumentima, omogućava čuvanje dokumentacije, poslovnih knjiga i evidencija u elektronskoj formi, koju podržavaju nove tehnologije, rekla je Branislava Žunjić, sekretar Udruženja odbora za bankarstvo i osiguranje PKS i dodala da je neophodno međusobno usaglasiti propise i ujednačiti praksu nadležnih organa i institucija.

Zakon o elektronskom poslovanju koji će urediti i oblast elektronskog dokumenta trebalo bi do kraja godine da prođe javnu raspravu i nađe se u parlamentu, očekuje Snežana Marušić, iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Taj pravni akt objasnila je Marušić, s jedne strane obuhvatiće elektronski poverljivu dostavu i dugotrajno čuvanje elektronskih dokumenata, a sa druge oblast kvalifikovanog elektronskog sertifikata, elektronskog pečata i vremenski žig.

Na sednici Odbora diskutovalo se da li digitalizovan (skeniran) dokument može da se čuva i ima istu snagu kao original.

Opšti stav banaka i osiguravajućih društava je da ukoliko najavljeni Zakon o elektronskom poslovanju, kao ni Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, ne budu regulisali da digitalizovani dokument potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisom, ima tretman izvornog dokumenta u pogledu dugoročnog čuvanja i arhiviranja, problem visokih troškova čuvanja poslovne dokumentacije neće biti rešen. 

Zato je sa sastanka upućen predlog da resorna ministarstva koordiniraju svoje aktivnosti i nađu rešenje koje je prihvatljivo i u interesu poslovne zajednice i države.

Neprihvatljivo je rešenje da se materija čuvanja poslovne dokumentacije i tretmana digitalizovanog dokumenta nastavi da uređuje u propisima koji regulišu pojedine delatnosti i kancelarijsko poslovanje, istaknuto je u diskusiji.

Sednici Odbora za bankarstvo i osiguranje prisustvovali su predstavnici Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva kulture i informisanja, poslovnih banaka i osiguravajućih društava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privredna komora Srbije elektronsko poslovanje zakon o elektronskom poslovanju e poslovanje elektronski potpis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana