Tekst objavljen: 08.07.2014 12:00        


Banke u Srbiji naplaćuju trošak obrade kreditnog zahteva u proseku 1-2 odsto od odobrenog iznosa. Da je taj trošak imaginaran pokazuje i to što banka za isti posao, prilikom odobravanja kredita, klijentu koji podiže 10.000 evra naplati, na primer, jedan odsto ili 100 evra naknade, a onom koji podiže 100.000 evra naplati 1.000 evra te provizije.

Nemci ukinuli  bankarske provizije, hoćemo li i mi

Iz Udruženja Efektiva i objašnjavaju da Zakonom o obligacionim odnosima ovakve naknade nisu ni predviđene, nego je ustanovljeno da banka klijentu odobrava određeni iznos kredita na koji on plaća ugovorenu kamatu bez ikakvih dodatnih troškova ili provizija.

Praksa da banke, kod davanja kredita naplaćuju „troškove obrade pozajmice” bila je do skoro na snazi i u Nemačkoj, a pošto je stiglo na stotine tužbi građana Savezni sud je nedavno ukinuo bankama pravo da na ovaj način naplaćuju usluge jer banke naplaćuju ovu nadoknadu kao da klijentu nude neku posebnu uslugu iako je obrada zahteva za kredit nešto što banke ionako rade i prema tome nemaju pravo za to uzimati novac.
Međutim, ovo nije jedina stavka koja se građanima naplaćuje mimo propisa. Tu su i provizije za prevremenu otplatu kredita, koju takođe u ovom udruženju smatraju nezakonitim, jer u istom zakonu stoji da je korisnik, u slučaju da vraća kredit pre ugovorenog roka, dužan da banci nadoknadi nastalu štetu, ukoliko je ima.

– Da bi naplatila ovu nadoknadu banka bi morala da dokaže postojanje štete, nakon čega bi istu mogla da traži od klijenta. Jasno je da ovde štete nema, jer banka novac koji je primila po osnovu prevremene otplate kredita, plasira dalje i za to naplaćuje kamatu. Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga limitirana je ova provizija na maksimalno jedan odsto od ostatka duga, mada u kreditima zaključenim pre donošenja ovog zakona ta provizija je obračunavana i do pet odsto od preostalog duga – kaže Dejan Gavrilović, predsednik udruženja Efektiva.

Istraživanje ovog udruženja pokazalo je i da su provizije za praćenje kredita takođe nezakonite. Zanimljivo je, na primer, da u okviru iste banke, za isti tip kredita, nekim klijentima banka naplaćuje taj trošak, a nekima ne.

– Ostaje nejasno po kom kriterijumu banke ovo rade. Inače Efektiva je, u okviru tužbi za povećavanje redovne kamate, podnosilo tužbe protiv banaka i po osnovu ovih nezakonitih naknada, a uskoro očekujemo i prve presude - kaže Gavrilović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naknade banke tarifa banke, provizija naknade, provizije zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana