Tekst objavljen: 22.06.2023 16:15        


Nemački tabloid Bild planira da svoje urednike zameni veštačkom inteligencijom, o čemu su zaposleni obavešteni preko mejla

Nemački tabloid planira da urednike zameni veštačkom inteligencijom


Najprodavanije novine u Evropi suočile su se sa velikim izazovom – potrebom za drastičnim rezanjem troškova poslovanja kako bi ostvarile profit. A kao što to najčešće biva, troškove će smanjivati otpuštanjem zaposlenih. Prvi na udaru biće oni čiji posao može da se automatizuje ili da ga obavlja sada već izuzetno razvijena veštačka inteligencija, rekli su iz kompanije Axel Springer, u čijem vlasništvu se nalazi Bild. Drugim rečima, otkaz će dobiti urednici, “osoblje za štampanu produkciju”, lektori, urednici fotografije…

Da podsetimo, u februaru ove godine Mathias Döpfner, generalni direktor nemačkog ogranka te kompanije, izjavio je da određene aplikacije bazirane na veštačkoj inteligenciji kao što je ChatGPT “mogu nezavisno novinarstvo da učine boljim nego što je sada, ako ne i da ga potpuno zamene”. Prema njegovom mišljenju veštačka inteligencija može da prikupi više informacija nego bilo koji novinar, i da omogući medijima koji je koriste visoku konkurentnost na tržištu. Međutim, ono što je zaboravio da kaže je da veštačka inteligencija nema osećaj za etiku i da u pisanje tekstova ne može uneti lični pečat kao pravi novinari.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Učestale greške veštačke inteligencije

Tehnologije bazirane na veštačkoj inteligenciji poput ChatGPT-a sve češće pune medije ali kao autori dobrih tekstova, već kao njihova glavna tema. Prvo zbog straha javnosti u šta bi se mogla izvitoperiti tehnologija koja se ovako brzo razvija a nije još pravno regulisana, a drugo zbog sve češćih grešaka koje ona pravi.

U to su se već uverile mnoge redakcije širom sveta. Naime, lajfstajl magazin Men’s Journal i tehnološki portal Cnet već uveliko koriste veštačku inteligenciju za pisanje članaka ali njihovu tačnost proveravaju urednici “od krvi i mesa”. Do sada se pokazalo da su ljudi više od polovine tih članaka morali da ispravljaju.

Još veći propust zabeležen je u slučaju nemačkog nedeljnika Die Aktuelle koji je ove godine objavio intervju sa Mihaelom Šumaherom koji je veštačka inteligencija potpuno izmislila. Dakle, legenda Formule 1 uopšte nije kontaktirana i nije razgovarala sa novinarima, već je mašina sama kreirala ceo ovaj članak, predstavljajući ga kao stvarni intervju. Urednica koja je objavila ovaj tekst je odmah otpuštena a časopis bi mogao biti tužen. S druge strane, veštačka inteligencija ne može biti otpuštena i pitanje je ko uopšte snosi odgovornost za njene greške osim onih koji je koriste.

Ipak, Bild će u uredništvo postaviti veštačku inteligenciju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novinarstvo tabloidi bild veštačka inteligencija otkazi Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana