Tekst objavljen: 21.10.2018 14:28        


Novi zakon o elektronskim komunikacijama uskoro će ući u skupštinsku proceduru. Predstavnici ministarstva trgovine najavili su da očekuju da će propisi biti usvojeni u jesenjem zasedanju, podseća Politika.

Nema više penala za raskid sa operaterima

Propisi će biti gotovo u potpunosti izmenjeni, ali ono što je za građana jedna od najvažnijih promena jeste mogućnost povoljnijeg raskida ugovora s operaterima mobilne i fiksne telefonije kao i kablovskim i internet provajderima.

Prema novim pravilima, i pre isteka ugovora korisnici će moći da ga raskinu bez plaćanja penala.

Operateri su praktično i u ovom trenutku u obavezi da tako postupaju, ali u praksi odugovlače s izmenom opštih uslova poslovanja. Naime, Ministarstvo trgovine je još pre četiri meseca donelo rešenje po kome je, prema Zakonu o zaštiti potrošača, praksa naplaćivanja penala zbog prevremenog raskida ugovora – nepravična.

Korisnici, koji su raskidali ugovore s operaterima, iz bilo kog razloga, do sada su morali da plate preostale rate iako im usluge nisu isporučene. Tako se dešavalo da je neko, ko je posle dva meseca od potpisivanja dvogodišnjeg ugovora odlučio da promeni operatera, bio u obavezi da plati čak 22 preostale mesečne pretplate. Osim što su na ovaj način korisnici praktično kažnjavani, operateri su pokušavali tako da ih vežu za sebe.

Jasno je da je mnogim korisnicima bilo lakše da budu nezadovoljni uslugom i čekaju istek ugovora, nego da idu kod drugog operatera, a prethodnom plate pozamašnu sumu zbog prevremenog raskida ugovora.

U ministarstvu su tada rekli, da je poenta da korisniku treba dati mogućnost da u trenutku kada želi da raskine ugovor bira šta je za njega bolje, a ne da bude uslovljen. Recimo, operateri su tokom potpisivanja ugovora s korisnicima davali popuste na internet, pa je on uz ugovornu obavezu, na primer, koštao 500, a bez ugovora 700 dinara mesečno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
operateri mobilni operateri odustajanja od ugovora raskid ugovora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana