Tekst objavljen: 11.01.2016 10:40        


Cene nafte su danas dodatno pale u trgovanju u Aziji zbog nesmanjene bojazni investitora u pogledu ekonomskog usporavanja Kine i prezasićenosti ponude, ali analitičari misle da bi sukob između proizvođačkih divova, Saudijske Arabije i Irana, mogao da pruži izvesnu podršku cenama. 

Nema pomoći cenama nafte

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u februaru pala je 65 centi, na 32,51 dolar, dok se nafta tipa "brent" spustila za 75 centi, na 32,80 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Oba tipa nafte su skliznula oko 10 odsto prošle nedelje, na 12-godišnji minimum, usled zabrinutosti u vezi sa ekonomskim dešavanjima u Kini, koja je najveći svetski potrošač energije, što je bacilo u zasenak snažne pokazatelje o zapošljavanju u SAD.

"Dok ne vidimo značajnije promene na strani ponude, potencijal za osetniji rast cena je vrlo nizak", izjavio je za "Blumberg njuz" glavni strateg kompanije CMC Markets u Sidneju, Majkl Mekarti.

Direktor azijsko-pacifičkog odseka konsultantske firme "Ernst||Jang" (EY) za naftu i gas, Sandživ Gupta, smatra da bi "rastuće tenzije između Saudijske Arabije i Irana mogle podržati uspon cena nafte na kratak rok".

Međutim, kako dodaje, kretanja na tržištima nafte će biti neposredno pod uticajem novih ekonomskih podataka iz Evrope i Kine i "dalji znaci usporavanja će nastaviti da vrše pritisak na cene sirove nafte".

U nedelju su vodeće arapske diplomate stale iza Saudijske Arabije u sporu sa Iranom, što, kako ocenjuje Frans pres, preti da podrije napore za rešavanje sukoba na Bliskom istoku, uključujući rat u Siriji.

Sukob između dva glavna proizvođača nafte izbio je 2. januara, nakon što je Saudijska Arabija pogubila istaknutog šitskog sveštenika zajedno sa 46 drugih osoba pod optužbom za terorizam, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pad cene nafte zalihe nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana