Tekst objavljen: 14.08.2018 14:39        


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podržava napore gradske vlasti i želi da pomogne da se izbori sa sve većim brojem nelegalnih objekata.

Nelegalna gradnja veliki problem, i ne samo BG-a

Važno je istaći, kako je navedeno, da su investitori ogroman broj nelegalnih objekata u Beogradu izgradili pre svega kršenjem i nepoštovanjem Zakona o ozakonjenju, ali i "nepostupanja nadležnih opštinskih i gradskih organa i inspekcija, čiji je posao da sprečavaju nelegalnu gradnju koja predstavlja krivično delo".

Dodaje se da se Zakonom o ozakonjenju jasno određuje da nijedan objekat koji je bez dozvole sazidan posle donošenja zakona (novembar 2015. godine) ne može da bude ozakonjen.

"Zakon utvrđuje jasnu i transparentnu proceduru, kao i alate kojih opštinski i gradski gradjevinski inspektori treba da se pridržavaju u utvrđivanju činjenica da li i koji objekat može da bude predmet ozakonjenja", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je dalo punu podršku idejama za izmenu drugih propisa, pre svih poreskih i komunalnih, koji bi onemogućili investitore nelegalnih objekata da dobiju legalne priključke za električnu energiju, vodu i kanalizaciju.

Pojedine mere su, kako se navodi u saopštenju, već sastavni deo izmena Zakona o planiranju i izgradnji, koje je Ministarstvo završilo i koje će se uskoro naći pred Vladom Srbije.

"Nelegalna gradnja je veliki problem ne samo Beograda, već i čitave Srbije i zahteva adekvatno uključenje ne samo Ministarstva i lokalnih samouprava, već i drugih institucija Srbije, od policije, tužilaštva, poreskih organa, Elektrodristribucije Srbije, Agencije za sprečavanje pranja novca i svih ostalih", saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Marko 15.08.2018 10:12

    Pa kad bivsi predsednik ima nekoliko nelegalnih vikendica na Savi, a gradonacelnik Beograda nelegalno sagradio vikendicu na Zlatiboru, i to na delu gde je zabranjena gradnja. Sta dalje... Nema dalje... SNS-ovci su unistili ovu prelepu zemlju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Zakon o ozakonjenju bespravna gradnja Beograd gradnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana