Tekst objavljen: 11.01.2017 13:21        


DAVOS, 11. januara (Tanjug) - Društvene podele, rastući populizam i strah zbog klimatskih promena, u samom su vrhu liste rizika o kojima će naredne nedelje razgovarati političari, guverneri centralnih banaka i poslovni lideri na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu.

Nejednakost, populizam i klimatske promene u Davosu

Za samo godinu dana od njihovog prošlogodišnjeg okupljanja u švajcarskim Alpima, svet se drastično promenio, ocenjuje agencija Rojters, navodeći kao najveće promene izbor Donalda Trampa za predsednika SAD, odluku Velike Britanije da istupi iz Evropske unije, kao i duboko nezadovoljstvo javnosti procesom globalizacije.

Politička i ekonomska elita u Davosu će ove godine razmatrati i potencijalne nove pretnje koje mogu da donesu predstojeći izbori u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, a verovatno i u Italiji, u kojima, kako navodi Rojters, postoji snažno antiestablišment raspoloženje.

Uoči godišnjeg zasedanja, WEF-ov izveštaj o globalnim rizicima za 2017. godinu ističe u prvi plan sve veći jaz u primanjima i bogatstvu, ocenjujući da će taj trend verovatno odrediti razvoj globalne situacije u narednoj deceniji.

Pretnja od protekcionizma je, kako navodi WEF, novi dugoročni rizik, a ni druge opasnosti, kako ocenjuje, nisu nestale, zbog čega će se klimatska pitanja ponovno naći u samom vrhu agende Davosa.

Forum u Davosu, koji se održava od 17. do 20. januara, okupiće 3.000 učesnika, uključujući kineskog predsednika Sji DJinpinga, koji će biti prvi kineski predsednik koji prisustvuje WEF-u, ali i britansku premijerku Terezu Mej.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i kanadski premijer Žistin Trido su, me
đutim, doneli odluku da "preskoče" ovaj događaj, a ni novoizabrami američki predsednik Donald Tramp, čija će se inauguracija za predsednika održati 20. januara, takođe neće prisustvovati forumu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana