EUR 119,19 USD 100,88 CHF 102,78

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 23.10.17. :: 119.2094 rsd

Tekst objavljen: 11.01.2017 13:21        


DAVOS, 11. januara (Tanjug) - Društvene podele, rastući populizam i strah zbog klimatskih promena, u samom su vrhu liste rizika o kojima će naredne nedelje razgovarati političari, guverneri centralnih banaka i poslovni lideri na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu.

Nejednakost, populizam i klimatske promene u Davosu

Za samo godinu dana od njihovog prošlogodišnjeg okupljanja u švajcarskim Alpima, svet se drastično promenio, ocenjuje agencija Rojters, navodeći kao najveće promene izbor Donalda Trampa za predsednika SAD, odluku Velike Britanije da istupi iz Evropske unije, kao i duboko nezadovoljstvo javnosti procesom globalizacije.

Politička i ekonomska elita u Davosu će ove godine razmatrati i potencijalne nove pretnje koje mogu da donesu predstojeći izbori u Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, a verovatno i u Italiji, u kojima, kako navodi Rojters, postoji snažno antiestablišment raspoloženje.

Uoči godišnjeg zasedanja, WEF-ov izveštaj o globalnim rizicima za 2017. godinu ističe u prvi plan sve veći jaz u primanjima i bogatstvu, ocenjujući da će taj trend verovatno odrediti razvoj globalne situacije u narednoj deceniji.

Pretnja od protekcionizma je, kako navodi WEF, novi dugoročni rizik, a ni druge opasnosti, kako ocenjuje, nisu nestale, zbog čega će se klimatska pitanja ponovno naći u samom vrhu agende Davosa.

Forum u Davosu, koji se održava od 17. do 20. januara, okupiće 3.000 učesnika, uključujući kineskog predsednika Sji DJinpinga, koji će biti prvi kineski predsednik koji prisustvuje WEF-u, ali i britansku premijerku Terezu Mej.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i kanadski premijer Žistin Trido su, me
đutim, doneli odluku da "preskoče" ovaj događaj, a ni novoizabrami američki predsednik Donald Tramp, čija će se inauguracija za predsednika održati 20. januara, takođe neće prisustvovati forumu.

Ostavi komentarPovezane teme: