Tekst objavljen: 28.11.2016 14:16        


Cene nafte su danas pale ispod 46 dolara za barel usled skepticizma u pogledu mogućnosti Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da na današnjem sastanku postigne dogovor o ograničavanju proizvodnje tog energenta, izveštava njujorška agencija "Blumberg". Cena naftnih fjučersa je pala za čak 2,0 odsto u Njujorku posle pada od 4,0 odsto u petak.

Neizvestan ishod sastanka OPEKa oborio naftu ispod 46 $

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru oslabila je za 92 centa, na 45,14 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, a u Londonu se kretala na nivou od 45,71 dolara. Cena američkog "crnog zlata" je na kraju prošle nedelje pala za 1,90 dolara, na 46,06 dolara za barel.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u januaru pojeftinila je za čak 96 centi, na 46,28 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu, nakon što je u petak pala za 1,76 dolara za barel, na 47,24 dolara.

Članice OPEK-a će danas u Beču imati interni sastanak, u cilju prevazilaženja razlika i u sklopu konačnih napora da postignu dogovor o ograničavanju proizvodnje nafte, koji bi, kako navodi njujorška agencija, trebalo da bude formalizovan u sredu, 30. novembra.

"Tržište je trenutno prilično pritisnuto neizvesnostima koje su posledica različitih izjava, kao što je najava Saudijske Arabije o povlačenju iz današnjih pregovora sa nečlanicama OPEK-a", izjavio je strateg seulske kompanije Kivuk sekjuritiz, Seo Sang-Jang.

Saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih je u nedelju izrazio uverenje da će se globalna tražnja za naftom oporaviti naredne godine i da će se cene stabilizovati, čak i ako OPEK ne sreže proizvodnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte opek-a pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana