Tekst objavljen: 14.09.2015 11:20        


Cene nafte su danas oslabile u Aziji u iščekivanju odluke američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o kamatnim stopama, pri čemu je mršava potražnja na prezasićenom tržištu suzbila bilo kakve dobitke. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 11 centi na 44,52 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" pala 37 centi na 47,77 dolara, izveštava Frans pres.

Neizvesnost u vezi kamate u SAD pritisla cene nafte

Cena "crnog zlata" opala je prošle nedelje nakon što je investiciona kompanija "Goldman Saks" snizila prognozu cena nafte za iduću godinu u svetlu daleko veće ponude nego što se očekivalo.

"Cene nafte će ostati kolebljive usled zabrinutosti da rast potražnje neće biti dovoljan da bi amortizovao prekomerne zalihe", izjavio je analitičar konsultantske kompanije EY, Sandžev Gupta.

Prema njegovim rečima, slaba potražnja iz Kine, najvećeg svetskog potrošača energenata, takođe utiče na tržište, nakon što je proteklog vikenda objavljena još jedna runda slabih ekonomskih podataka iz druge najveće svetske privrede.

"Trgovci su, takođe, fokusirani na sastanak Feda o kamatnim stopama, koji se završava u četvrtak", naveo je Gupta.

Iako je podizanje kamatnih stopa u SAD očekivano do kraja ove godine, odluku Feda su zakomplikovala nedavna previranja širom sveta koja je uzrokovala ekonomska kriza u Kini, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana