Tekst objavljen: 25.04.2017 9:46        


BEOGRAD, 25. aprila (Tanjug)  Prvi proizvod koji će biti izvezen iz Srbije u Kinu biće jagnjeće meso, zatim goveđe, pa svinjsko meso,a onda mleko i proizvodi od mleka, izjavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović On je gostujući na RTS-u kazao da će i suva šljiva biti među prvima na listi proizvoda za izvoz u Kinu, a da je sa kineskim partnerima napravljen dogovor i za izvoz kukuruza i šećerne repe.

Nedimović :Jagnjeće meso prvo će biti izvezeno u Kinu

Prema njegovim rečima da bi se privukli kineski investitori neophodno je da budu usaglašeni i veterinarskio sanitarni sertifikati dve zemlje, a to je postignuto jučerašnjim potpisivanjem Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz, sa kineskim partnerima.

Prema njegovim rečima do sada je oko 20 kompanija iz Srbije apliciralo za sertifikate za izvoz u Kinu iz različitih oblasti, od kojih su već tri kompanije već dobile sertifikate za meso.

On je dodao da je država opredelila da razvija stočni fond, a da bi došlo do povećanja proizvodnje treba da postoji tržište i dobra cena i država već daje subvencije za stočarsku proizvodnju.

Nakon jučerašnjeg sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića i ministra u kineskoj Generalnoj upravi za kontrolu kvaliteta Dži Ssupinga saopšteno je da je Kina zainteresovana za uvoz 500.000 tona goveđeg mesa godišnje, a Srbija je spremna da ispuni sve uslove koje zahtevaju kineski standardi kako bi realizacija tog posla što pre počela.

Nedimović i Šuping su juče potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz i Protokol koji se tiče razmene naučnih informacija oko nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože goveda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana