Tekst objavljen: 04.10.2013 12:00        


Potrošači u državama Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država mogu da plaćaju centima i dobijaju iste kao kusur prilikom kupovine, dok u Srbiji para postoji samo u izrekama "bez prebijene pare" ili "nema tih para", jer je ova kovanica davno prestala da postoji, navodi Asocijacija potrošača Srbije.

"Neću žvaku, vrati mi kusur": Gde odlaze naše pare

APOS stoga postavlja pitanje "zašto se onda na cenama u trgovinama, kao i računima za komunalije uporno pojavljuju ovi nepostojeći apoeni, kao i u čijem džepu završava kusur od 10 do 90 para, jer niko ne vraća "tačno u paru?"

To udruženje potrošača navodi da su odlukom Narodne banke Srbije 2007. zvanično ukinuti apoeni od 50 para, dok je nekoliko godina ranije isto učinjeno i sa manjim kovanicama, ali da i danas, gotovo sedam godina kasnije, ne samo na rafovima marketa nego i na računima za komunalije, naplaćuje nam se roba, odnosno usluge u nepostojećim apoenima.

Za razliku od potrošača u drugim zemljama Evrope i sveta, potrošač u Srbiji nema pravo na tačno izračunati kusur, a nadležni tvrde da je ukidanjem para potrošač čak i na dobitku u slučajevima kada je ceni dodata vrednost manja od 50 jer se tada ona zaokružuje na nulu. Međutim potrošač gotovo nikad ne nailazi na cene sa dodatim apoenom manjim od 50 para.



APOS navodi da su više puta preko medija predlagali nadležnima da se viškovi od zaokruživanja cena uplaćuju u fond u humanitarne svrhe.

- Štednja kusurom je takođe dobra inicijativa koja postoji u drugim zemljama. Američka nacionalna banka omogućava potrošačima da se prijave na uslugu "Zadrži kusur". Na taj način oni kusure od nekoliko centi stavljaju na poseban štedni račun, pa prosečan potrošač u Americi na kraju godine ostvari dobit od skoro 200 dolara - dodaju.

Potrošač je i ovde i u čitavom svetu najveći investitor, a najslabiji učesnik na tržištu. U Srbiji, ovo prvo niko ne ceni, a ovo drugo svi zloupotrebljavaju , pa i kada je u pitanju isticanje cena u nepostojećem apoenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
APOS kusur kovanice metalni novac novac kupovina potrošači prava potrošača zaštita potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana