Tekst objavljen: 13.01.2019 17:30        


Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da je u sferi radnih odnosa u Srbiji malo toga pozitivnog o čemu može da se govori.

Neće preko noći plata 1.000 EUR, ali minut je do 12

"Ali moramo tako da govorimo da bi probudili i vlast i sindikate, da uradimo nešto jer je minut do 12. Ne možemo da se pohvalimo bilo čim dobrim, kada od naše vlasti čujemo non-stop da postoji državni projekat da je radna snaga jeftina ali dobra. Pozivaju se investitori da dođu jer je ovde nezahtevna radna snaga po paroli - bolje išta nego ništa. Ali naši radnici masovno pokazuju odlaskom da ne pristaju na to, politika mora da se menja. Dosta nam je kablova i sklapanja kablova", navela je Savić na Prvoj TV.

Ona tvrdi da nijedna radna grupa nikada nije rešila nijedan problem i dodala da je ovo globalni i veliki problem i sva ministarstva moraju da se uključe.

"Niko nije naivan pa da ćemo preko noći do 1.000 evra plate, ali da se obezbedi poštovanje zakonskih propisa, Zakona o radu, da radnici primaju platu, da plata ne kasni, da ne bude da platu ne prima mesecima, da se ne plaća prekovremeni rad. Ovde je pravilo da se radi prekovremeno, radnik dobije slobodne dane koje nikad ne može da iskoristi. To su prvi mali koraci koji su realni od sutra da se primene", kaže Savić.

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da masovan odlazak jeste zbog visine zarade ali i ne samo zbog toga.

"Žene nisu zadovoljne naknadama kada odu na porodiljsko odsustvo, poreski tretman je loš, nema olakšica za više dece kao što je u Nemačkoj da imate olakšice za to što imate dvoje ili troje dece pa na kraju godine da vam država vrati deo od poreza", kaže on.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca kaže da za veće plate jednostavno nema odakle.

"U celom svetu se iz siromašnijih zemalja ide u bogatije. Mi već osećamo nedostatak kvalifikovane radne snage jer naš obrazovni sistem nije bio dobvoljno dobar a sada kod smanjivanja broja radnika ovde još je manji broj kvalietetnih izvršioca koji su potrebni za savremenu privredu", naveo je Atanacković.

Na konstataciju da li to znači da će srpski poslodavci kapitulirati pred tim teškoćama, Atanacković kaže:

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Postupaće u granicama mogućnosti, ali da se za nekvalifikovani rad da plata od 1.000 evra, to je aposlutno nemoguće, to ne postoji, mi to ne stvaramo. Nemačka ima BDP po glavi stanovnika 30-40.000 evra, mi imamo 5-6.000. Mi smo jedna od najsiromašnijih država Evrope. Mi imamo evropske želje ali afričke mogućnosti".

Savić i Vuković nisu se saglasili sa tom tvrdnjom i naveli da novca ima ali da nije dobro rapsoređen.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac odlazak u inostranstvo mala plata posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana