Tekst objavljen: 07.12.2015 9:11        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da, ni centralna banka ni Vlada nemaju pravo da donesu zakon o konverziji kredita vezanih za švajcarski franak, jer bi to bilo neustavno.

Neće biti zakona o konverziji kredita u "švajcarcima"

Tabaković je, na novinarsko pitanje o radikalizaciji protesta udruženja bankarskih klijenata Efektiva zbog kredita u "švajcarcima", podsetila da je NBS još u Junu 2013. godine dala preporuke bankama za rešavanje tog problema, koje je manji deo njih i prihvatio, dodajući da je centralna banka time uradila sve što je do nje.

Postupajući po tim preporukama "vraćeno je 5,13 milijardi dinara ili po osnovu neopravdanog, jednostranog podizanja kamata, ili po osnovu olakšavanja kredita u švajcarskim francima", rekla je ona.

"NBS od toga ne može više, a ne očekujem ni da Vlada više od poreporuka učini iz jednostavnog razloga - bez obzira na to što želite da pomognete više od 20.000 porodica, niko nema pravo da donese zakon, ni Vlada ni bilo ko drugi, koji bi se vrlo izvesno pokazao neustavnim, po iskustvima iz okruženja, i na kraju svaki takav zakon bude trošak svih građana Srbije".

Tabaković je i ovog puta ponovila da je reč o ugovornom odnosu između banke i klijenta, da je to mesto gde se kredit odobrava, gde se reprogramira, i dodala da kao što će vlada svojim poreskim podsticajima podržati te reprogramirane obaveze, to će učiniti i NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 komentara

  1. User image
    Mima 07.12.2015 10:02

    Jorgovanka, nesto si drugacije pricala januara 2013, kada si obecavala resenje za 1-2 nedelje I pljuvala na sva usta prethodnu vlast I Nacionalnu korporaciju, jer je ove ljude prepustala sudbiniI. NK si narocitotada potkacila, pitajuci se da li je moguca da ne rade svoj posao! Tada si rekla: kud svo ovo vreme, tu jos ndelja-dve, e pa proslo je skoro 3 godine! Snimak postoji na Youtube, to je bilo u nekim vestima. Inače, samo da napomenem da bih ja, da sam prihvatila dva od 4 modela, koje si predložila pre par meseci, imala ratu VEĆU za oko 5000 dinara. Kad sam pitala banku (šalterušu, jer dalje vas ne puštaju ni za živu glavu) kako je to moguće I zašto bih uzela nešto još gore I grđe, ona samo sleže ramenima: to je to, uzmi ili ostavi

  2. User image
    millosrdni andjeo 08.12.2015 12:29

    Sva je fukara ista svuda u svetu. To je za malja a ne za televizju. Durgo ovo nije problem nikakv, ocigledno ej da se radi o tome da se oguli narod, samo pomocu kursa. Neko bi rekao pa bile su nize kamate. Ljudi moji niste normalni, ako stavite prst na celo videcete da nije moguce da ja sa kreditom u nizim kamatama dam vise para banci nego onaj sa nizom? Po ovome sledi da banka treba sama da ponisiti sve ostale kredite , ako su ovi ok, jel tako? Nije tako, vec je sve banka zakuvala i to svetski pumpaci para, zajedno sa ratovima koji su planirali da vode i ruse kurseve valuta i steluju ih kako kom padne na pamet? Cilj ovoga je srozavanje EVRA i Evrope da ne moze da se oporavi 100 goidna, zarad jacanja SAD-a, al nisu svi planovi ko sto je planirano, vreme ce zlotvore dokusuriti i to sve od reda, jerr djavola u sovjim redovima nece moci da okrenu na drugoga...To su banke znale. Trece kako to da banke pogode da je to bas CHF, sto neuzese Funtu il recimo juan? Znaci dogovreno stelovanje od ranije... i onda Jorgovanka nesto drami, pa sto im banke pomazu, kad su plasirale klijentima kredite koji su najbolji za klijenta-sta ce im pomoc? Vracas 10 godina i sve si platio, zviis 10 godian ko ulicar, sve sa minusa u minus, a dugujes da ne mozes da vratis nikada i kazu nece biti? sto HR, Madjraska, CG mogu, samo mi da nam banke pomognu...Treba banke zakonom opametiti da su uhvacene u prevari i kradji i treab zakon i kazna jos, a ako nece da rade nek idu, doci ce neko drugi...koja je jos krvopija je otisla a da nije najurena? Ja je ne znam!

  3. User image
    Marko 08.12.2015 18:52

    Ovde su stvari jasne: svi moramo da tuzimo banke koje su nas ostetile. Jedino je to resenje u ovom mraku i srecno. Pravda ce da pobedi.

  4. User image
    gogygogy 09.12.2015 0:34

    Molim vas pustite video snimak
    Tabakovicke od 31 07 2013 kako glasi preporuka NBS! "Nas savet je da banke poslusaju preporuku da mi ne bi rekli sta znamo" Pa neka detaljno objasni sta zna! Inace snimak je svuda izbrisan necijom direktivom a ja vodim na veceru onoga ko ga pronadje na netu!

  5. User image
    Srdjan 14.12.2015 19:09

    A kada joj je Telekom otplatio stan to je bilo po ustavu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit švajcarac konverzija kredita nbs stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana