Tekst objavljen: 24.11.2015 11:05        


Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović izjavila je danas da neće biti restrikcija struje tokom zimske sezone i najavila da će vlada vrlo brzo doneti uredbu kojom će za socijalno ugrožene biti povećan broj besplatnih kilovata do četiri puta i povećan broj korisnika.

Neće biti restrikcija struje, uskoro uredba za ugrožene

Filipović je rekla Tanjugu da će u budžetu za narednu godinu biti duplirana novčana sredstva predviđena za energetski zaštićene kupce odnosno povlastice za struju i gas i iznosiće 1,65 milijardi dinara, dok je u 2015. za tu namenu opredeljeno 800 miliona dinara.

Ona je navela da je u 2015. besplatnu struju i gas koristilo oko 65.000 građana, što je bilo 70 odsto od svih prijavljenih za taj vid socijalne pomoći i istakla da će u 2016. to pravo mogući da ostvari 97.000 korisnika.

"Svetska banka je insistirala da se kvota za najsiromašnije građane poveća u smislu novca i mi u budžetu za narednu godinu za najugroženije kupce energenata, korisnike socijalnih davanja, imamo 1,65 milijardi dinara", naglasila je Filipović.

Ona je rekla da će vrlo brzo, a najkasnije do kraja godine, biti doneta Uredba o energetski zaštićenim kupcima po kojoj će dosadašnju kvotu na mesečnom nivou od 120 besplatnih kilovata moći umesto duplo da prekorače do četiri puta odnosno da ostvare do 480 kilovata.

"Uredba o energetski zaštićenom odnosno ugroženom kupcu je izmenjena u skladu sa konstatacijama Ustavnog suda", rekla je Filipović dodajući da je ta uredba u proceduri usaglašavanja.

Prema njenim rečima, čekalo se na uredbu da bi se obezbedila određena sredstva u budžetu i da bi se sa tom cifrom usaglasila Svetska banka.

Prethodna uredba je od 1. oktobra van snage i od tada se ne podnose novi zahtevi za besplatne kilovate, s obzirom da je Ustavni sud proglasio neustavnom zbog procedure.

"Svi zahtevi koji su podneti po staroj uredbi se rešavaju po staroj uredbi i svi su primljeni u proceduri", dodala je Filipović.

Kada je reč o predstojećoj zimskoj sezoni, ona je podsetila da u okviru Ministarstva rudarstva i energetike postoji radna grupa koja prati snabdevanje energijom tokom cele godine i poručila da su potpuno spremna sva postrojenja i kapaciteti za predstojeću zimsku i grejnu sezonu.

"Ne očekuju se apsolutno nikakve restrikcije struje, gasa niti bilo kog drugog energenta", naglasila je Filipović dodajući da su svi kapaciteti popunjeni.

Državna sekretarka je rekla da su na deponijama nalaze dovoljne količine uglja, kao i da je EPS nabavio energente u dovoljnim količinama za sve objekte.

Ona je precizirala da je Elektromreža Srbije izvršila svoj plan i remonte, kao i da je Srbijagas spreman za zimu pošto su dopremljene dovoljne količine gasa, u skladu sa potrebama.

Filipović je dodala da su i toplane nabavile potrebne energente.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
socialno ugroženi toplane EPS srbijagas zalihe gasa gas cena struje jeftina struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana