Tekst objavljen: 08.08.2015 13:03        


Udruženje ljubitelja železnice saopštilo je da ne bi trebalo prekidati tramvajski saobraćaj na Slaviji zbog najavljenih radova preuređenja tog trga.

Ne prekidati tramvajski saobraćaj tokom radova

Udruženje se zalaže za produženje saobraćanja tramvaja od Trošarine ka Kumodražu uz obod naselja "Stepa Stepanović".

Eksperti iz Udruženja procenjuju da je to tehnički izvodljivo i visoko ekonomski isplativo, a najviše kroz razvoj poslovnih i trgovinskih sadržaja na Voždovcu.

"Iskustva velikih gradova Češke i Austrije pokazuju da je moguće raditi velike infrastrukturne projekte bez dužih prekida tramvajskog saobraćaja. Čak i pri velikim iskopima, kao što su oni za gradnju metro stanica, korišćena su privremena premošćavanja, kako bi tramvaj funkcionisao", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Posle više od godinu dana prekida tramvajskog saobraćaja na Voždovcu i opadanja poslovne i trgovinske aktivnosti u tok kraju, još jedna godina prekida tramvajskog saobraćaja, kako se ističe, bila bi previše.

U većini gradova sa tramvajskim sistemima u svetu, to prevozno sredstvo je brže i pouzdanije od autobusa, a u Beogradu često nije tako zbog zastarele tehnike i organizacije, zbog čega mnogi putnici biraju autobus na pravcima gde postoje tramvajske linije.

Ipak, i pored određenih nedostataka, u neposrednoj blizini tramvajskih pruga se nalazi najveći deo poslovnih i trgovinskih sadržaja, a zahvaljujući dužim vozilima tramvajske linije mogu prevesti znatno više putnika od autobuskih, komfornije i uz niže troškove, navodi se u saopštenju.

Tramvajske linije olakšavaju orijentaciju i deo su identiteta odredjenih delova grada, zbog čega u razvijenim društvima tramvajske linije imaju najviši prioritet, kada se saobraćajne površine moraju smanjiti zbog infrastrukturnih radova.

Koriste se privremeni montažni koloseci, privremene skretnice i kraće jednokolosečne deonice na kojima se vozila propuštaju neizmenično, a prekid saobraćaja zbog montiranja i demontiranja montažnih koloseka se vrše isključivo vikendom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tramvaji radovi saobraćaj slavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana