Tekst objavljen: 16.03.2019 16:01        


Ispitivanje je obuhvatilo osam gradova Srbije i uzorak od 1.500 trgovačkih objekata. U više od polovine trgovinskih objekata u Srbijikasirkama nije omogućeno da sede na radnom mestu,pokazalo je istraživanje koje su sproveli studenti Fakulteta političkih nauka.

"Ne plaćamo ih da sede, nego da rade"

U tačno 61 odsto trgovinskih radnji u Srbiji kasirke nemaju stolice,pokazalo je istraživanje iz perioda od novembra 2018. do februara ove godine, a koje je sprovelo udruženje Pobuna.

Ispitivanje koje je obuhvatilo osam gradova Srbije i uzorak od 1.500 trgovačkih objekata, pokazalo je da većina nadređenih u trgovinskim lancima u našoj državi misle da se kasirke „ne plaćaju da bi sedele, nego da bi radile”.

Takođe, ispitano je 2.120 kasirki a njihovi odgovori su skoro identični istraživanju rađenom na trgovačkim objektima.

Više od polovine predstavnika trgovačkih lanaca,njih 58 odsto, istaklo je da sukasirke produktivnije ako stoje i da iskreno misle da niko nije plaćen da sedi nego da radi.

Oni su naveli i da u trgovini uvek ima posla, pa da tako kasirke često istovaraju i klasiraju robu, rade higijenske poslove…

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prilikom istraživanja primećeno je dau nekim objektima postoje stolice ali da je upotreba „zabranjena“ sem za vreme pauze kada je dozvoljena u garderobi. I kada postoje stolice, najčešće su polubarske što je nezdravo za leđa, a čest je slučaj da ih menadžeri sklanjaju i stavljaju kese i kutije na njih.

Pobuna podseća da će „Volmart“, najveći trgovinski lanac na svetu, svojim kasirkama platiti 65 miliona dolara jer im nije omogućio da sede na radnom mestu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija radno mesto kasirke trgovački objekti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana