Tekst objavljen: 20.01.2019 16:02        


Cena električne energije za građane Srbije nije poskupela više od dve godine, najniža je Evropi i neće biti promenjena u narednom periodu.

Ne plaćamo grejanje 12 meseci, to je urbana legenda

Prema rečima Aleksandara Antića ministra rudarstva i energetike, toplane u nekim gradovima ne rade 24 sati dnevno, jer kako je kazao, takva je procena rukovodstva toplana u tim gradovima.

On je kazao da je tvrdnja da grejanje plaćamo cele godine "urbana legenda".

"Mi plaćamo cenu grejana onoliko koliko to košta, a odlukama lokalne samouprave se nama kao građanima izlazi u sustret da to plaćamo u 12 rata", kazao je Antić za Prva TV.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema njegovim rečima, građani prvo trebaju da žale toplanama, pa osnivaču, pa na osnovu inspekcijskog nadzora ministarstvu će se utvrditi da li rade po zakonu. Do sada takvih žalbi nema", rekao je Antić.

Govoreći o tečnim energentima, Antić je najavio nove akcize.

"Gorivo u Srbiji je pojeftinilo za 12 dinara. Moja procena je da cena benzina neće u narednih nekoliko meseci imati neke značajnije korekcije ", rekao je ministar Aleksandar Antić.

1 komentar

  1. User image
    Ing Zoran Vukov 14.01.2019 21:18

    Većina građana nije svesna šta plaća u računu Infostana stavku grejanje: Stavka počinje sa Neto zaduženje (bez PDV) , pri čemu korisnik nezna ni jedan podatak koji mora da stoji u Računukao količina robe (kwh) i jedinična prodajna cena za kwh jer su to elementi sa kojim množenjem se dobija IZNOS zaduženja. drugo cena kwh se mora prikazati sa ugrađenim PDV a ne kako se sada prikazuje naknadno . Ako pogledate prikaz kako se izdaje obaveza ona je prilagođena obmani korisnika. Pa i sam dokumenat nema naziv (RAČUN), već je to redizajnirana PRIZNANICA: Zašto? Račun se izdaje sa prikazanim stanjem očitanih mernih uređaja prethodnog i poslednjeg , na osnovu ove razlike utvrđuje se količina preuzete robe pa množenjem sa jediničnom prodajnom cenon dobija se iznos za plaćanje. Ukoliko se daje popust za plaćanje u roku tada se on obračuna na kraju .
    Što se tiče grejanja i izjave ministra Antića jasno je da korisnik grejanja plaća kwh a ne m2 stana koji je već odavno kupio. Račun sa 12 uplata predstavlja AKONTACIONU KUPOVINU kwh svih 12 jednakih iznosa i to mora da stoji u računu koliko je plaćanjem kupio (izostavljena je svesno prikaz DEKLARACIJE . Ako beograđani sa 12 uplata plate sa iznosom 1432,71 din/m2 god podeljeno sa 7,57 din/kwh ,znači da su kupili godišnje 189,2615 kwh/m2 stana. Ali ne prikazivanjem koliko je isporučeno zgradi i kolika je ukupna stanbena površina na koju se obaveza deli , korisnici nisu u stanju da izvrše kontrolu ispravnosti zaduženja . I to je i cilj ovakve naplate gde se korisnici obmanjuju naispravnim zaduženjima koje nisu u stanju da provere pa iz tog razloga i ne ulažu REKLJAMACIJE. Iznos sa kojim se zadužuju od 1432,71 din/m2 god je sačinjen sa dvostruko većim količinama kwh nego što se prosečno isporuči po m2 stana godišnje a to korisnici neznaju i ta prevara funkcioniše od kako se koristi daljinsko grejanje. Niko ne pokušava da to prekine kao inspekcije, tužilaštvo za organizovani kriminal ustavni sud jer se ovako godišnje svakih 6 meseci naplati jedna grejna sezona. U zadnjoj 2017/18 kupljeno je 189,2615 kwh/m2 stana u beogradu koji ima više od 21.000.000 m2 stanbenog prostora a isporučeno je po merenju 94,5265 kwh/m2 stana što je upola manje i na taj način bez obračuna ukradeno je od građana više od 14 milijardi dinara . Tako se svake godine bez prikaza obračuna krade a da građani nisu svesni jer sami ne kontrolišu stanja mernih uređaja . Kalorimetar čuva mesečna stanja u memoriji LOOP 2 unazad 36 meseci pa se očitavanjem može i sada utvrditi ova prevara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grejanje cena struje toplane centralno grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana