Tekst objavljen: 21.05.2014 13:30        


Imajući u vidu posledice poplava u Srbiji i očekivanu pojavu većeg broja novčanica gotovog novca (dinara) oštećenih u ovoj prirodnoj katastrofi, Narodna banka Srbije preporučila je bankama da pravnim i fizičkim licima sa ugroženog područja, ove novčanice zamenjuju bez naplate naknade u periodu do 31. avgusta 2014. godine.

NBS: Zamena oštećenih novčanica u poplavi bez naknada

U nameri da se, kroz stimulisanje banaka da zamenjuju oštećene novčanice, ugroženom stanovništvu koliko-toliko olakša izuzetno teška situacija, Narodna banka Srbije je obavestila banke da u istom periodu neće naplaćivati naknade bankama za uplatu ovih novčanica na svoje račune.

Prijava

Sve probleme u vezi sa zamenom oštećenih novčanica gotovog novca, pravna i fizička lica mogu prijaviti Narodnoj banci Srbije na telefon 0800-111-110 ili na elektronsku adresu informativni.centar@nbs.rs
U slučajevima kada se na zamenu podnese najmanje 51 odsto ispravne novčanice, banke su dužne da podnosiocima ovih oštećenih novčanica odmah izvrše zamenu na blagajni.

U slučajevima kada se podnese na zamenu manje od 51 odsto ispravne novčanice i novčanica za koju postoji sumnja da je obojena upozoravajućom bojom, propisima kojima je regulisano poslovanje s gotovinom, utvrđena je obaveza banaka da prime ove novčanice od klijenata i da ih dostave u Narodnu banku Srbije na ekspertizu.

- Posle izvršene ekspertize, odnosno sprovedene procedure u saradnji sa MUP-om, banka će dobiti informaciju da li je zamena predmetnih novčanica moguća, nakon čega će eventualno isplatiti podoban novac podnosiocu - kaže se u saopštenju Narodne banke Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije novac poplave

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana