Tekst objavljen: 17.03.2016 14:20        


Narodna banka Srbija (NBS) je odlučila danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 4,25 odsto. 

NBS zadržala referentnu kamatu na nivou 4,25 odsto

Na sednici Izvršnog odbora NBS je ocenjeno da je postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike dovoljan da inflacija od sredine godine započne umeren rast i da se vrati u granice cilja krajem ove ili početkom sledeće godine, zbog čega NBS zadržava opreznu monetarnu politiku, navodi se u saopštenju centralne banke.

Kretanja u međunarodnom okruženju u ovom trenutku karakterišu nepovoljniji izgledi za globalni rast, a samim tim i za brzinu oporavka zone evra, našeg najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera, smatra Izvršni odbor.

Kako se dodaje, neizvesnosti doprinosi i kretanje cene nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, prisutni geopolitički rizici, kao i divergentne monetarne politike vodećih centralnih banaka.

"Usporavanje globalne ekonomije, uz normalizaciju monetarne politike FED-a, moglo bi se odraziti na rast averzije investitora prema riziku, a time i na tokove kapitala prema zemljama u usponu, pa i Srbiji. S druge strane, smanjenju eksternih rizika trebalo bi da doprinese dodatno ublažavanje monetarne politike Evropske centralne banke iz marta ove godine".

U takvim okolnostima, Izvršni odbor je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou od 4,25 procenata.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS, na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi, održaće se 7. aprila, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referentna kamatna stopa nbs referentna kamatna stopa nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana