Tekst objavljen: 07.08.2014 13:30        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto. Izvršni odbor je tu odluku doneo jer se očekuje iscrpljivanje efekata niskih cena hrane, a dodatno zbog rizika koji bi u narednom periodu mogli nepovoljno da utiču na ekonomska kretanja u Srbiji.

NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na 8,5 odsto

Međugodišnja inflacija kreće se ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i očekujemo da se do kraja godine vrati u granice cilja.

"Ovakvom kretanju doprineli su niski inflatorni pritisci, pre svega kao rezultat niske agregatne tražnje i još uvek prisutnog dezinflatornog uticaja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, relativne stabilnosti kursa dinara i inflacionih očekivanja", navodi se u saopštenju.

Pri donošenju odluke, kako se dodaje, Izvršni odbor je imao u vidu i dalje prisutne neizvesnosti iz međunarodnog okruženja, koje mogu da se negativno odraze na premiju rizika zemlje, kao i medjunarodne tokove kapitala. Rizici daljeg zaoštravanja geopolitickih tenzija u vezi su i sa odlaganjem ili usporavanjem početog ekonomskog oporavka zone evra.

Izvršni odbor očekuje da dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi u narednom periodu može doprineti ublažavanju spoljnih rizika.

Izvršni odbor NBS je danas usvojio i avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 13. avgusta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. septembra 2014.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs mere Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana