Tekst objavljen: 12.07.2018 15:56        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,0 odsto.

NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na 3,0 odsto

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. Nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, inflacija se, očekivano, postepeno kreće ka cilju i u junu je iznosila 2,3%. Kretanje inflacije u granicama cilja trebalo bi da se nastavi do kraja perioda projekcije, tj. u naredne dve godine dana. Na takva očekivanja ukazuje i bazna inflacija, koja se u poslednja četiri meseca kreće na minimumu od oko 0,8% međugodišnje. Takođe, inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje su niska i usidrena oko cilja od 3%, i za godinu dana unapred, i za dve godine dana.

Izvršni odbor je konstatovao da se privredni rast ubrzava, uz visok doprinos investicija, koje će u narednom periodu podržavati diversifikovan rast izvozno orijentisanih oblasti privrede. Rast investicija podržan je povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti, kao i prilivom stranih direktnih investicija, koje više nego u punoj meri pokrivaju deficit tekućeg računa platnog bilansa i doprinose njegovom smanjenju u srednjem roku.

Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog neizvesnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. Kretanje svetske cene nafte i dalje je volatilno, iako se prema fjučersima očekuje stabilizacija do kraja 2018, a zatim i nešto niži nivo do kraja 2019. godine. Zbog aktuelnog rasta cena nafte očekuje se i nešto viša inflacija u međunarodnom okruženju. Takođe, očekuje se nastavak normalizacije monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Sistema federalnih rezervi SAD i Evropske centralne banke, što bi moglo negativno da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Pored toga, uz prisutne geopolitičke tenzije, neizvesnost postoji i po pitanju jačanja trgovinskih tenzija i mogućih efekata na rast svetske ekonomije i volatilnost na robnim i finansijskim tržištima. Ipak, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. avgusta 2018. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs referentna kamata referenta kamatna stopa Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana