Tekst objavljen: 10.03.2016 12:01        


Direktor Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić izrazila je nadu da će Srbija uskoro dobiti prve institucije elektronskog novca, srpskih PayPal-ova, jer sada te usluge pružaju jedino banke i pošta. 

NBS: Uskoro stižu "srpski PayPal-ovi"

Zakonom o platnim uslugama je dozvoljeno da i nebankarske institucije mogu da se bave pružanjem platnih usluga ili izdavanjem elektronskog novca, a uslov je da prođu proces apliciranja kod NBS i dobijanja licence, rekla je Stanić na Kopaonik biznis forumu, na panelu "Ekonomija bez gotovine".

Od početka primene zakona, od oktobra prošle godine, izdate su tri licence, a ima ih još u proceduri.
Naš cilj je bio da povećanjem konkurencije bankama i Pošti utičemo, ne samo na kvalitet ovih servisa, nego i na cenu, jer je cena značajan faktor kada se korisnici opredeljuju za platna rešenja, rekla je ona.
Precizirala je da prvi put postoji mogućnost osnivanja domaćih srpskih institucija elektronskog novca, srpskih PayPal-ova i njihov potencijal je na unutrašnjem tržištu.

Do sada ste imali situaciju da je samo jedna banka pružala uslugu prihvatanja platnih kartica u virtuelnom prostoru, od nedavno je to pet banaka, ali konkurencija će doneti dalje unapređenje e-poslovanja u našoj zemlji, rekla je Stanić.

Plaćanje platnim karticama je veoma važno i za suzbijanje sive ekonomije, rekao je državni sekretar Ministarstva finansija Nenad Mijaliović i dodao da je udeo sive ekonomije u Srbiji, prema nekim procenama, 30 odsto.

Na skupu je rečeno da je region u tom smislu napredovao, a Hrvatska, Slovenija i Rumunija su otišle daleko, ako pričamo o elektronskoj trgovini.

Stručnjak iz oblasti elektronske trgovine Aleksandar Birovljev rekao je da se 15 odsto trgovine obavlja platnim karticama, a pretpostavlja se da se 80 odsto plaća u kešu.

Elektronska trgovina ima veliki potencijal, rekao je on i dodao da se u poslednjih pet godina u Srbiji beleži dvostruki rast u smislu broja transakcija na godišnjem nivou.

Hrvatska je pre tri ili četiri godine bila 10 puta jača, a prema poslednjim statistikama, ta razlika je vrlo mala, rekao je Birovljev.

Potrošnja putem platnih kartica na internetu je porasla za 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs elektronski novac zakon o platnim uslugama paypal

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana