Tekst objavljen: 20.07.2015 15:05        


Ukupna premija osiguranja u prva tri meseca ove godine iznosi 20 milijardi dinara, što je povećanje od 27,2 odsto u odnosu na isti period 2014, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

NBS: Ukupna premija osiguranja 20 milijardi dinara

U ukupnoj premiji, dominantno je učešće neživotnih osiguranja i ono iznosi 78,4 odsto, navedeno je u najnovijem izveštaju NBS o sektoru osiguranja za prvo tromesečje 2015. Premija neživotnih osiguranja beleži rast od 28,1 odsto, pri čemu premija osiguranja motornih vozila - kasko beleži pad od 1,1 odsto.
Životna osiguranja smanjuju učešće u ukupnoj premiji sa 22,2 odsto na 21,6 odsto, pise na sajtu www.nbs.rs.

Prema podacima centralne banke, na tržištu Srbije sada posluje 25 društava za osiguranje, što je za tri manje nego u istom periodu prethodne godine, dok je broj zaposlenih takođe u padu za 2,5 odsto i sada iznosi 11.255.

NBS navodi i da je ostvaren porast bilansne sume tog sektora za 19,3 odsto i ona iznosi 179,3 milijardi dinara, dok je istovremeno zabelezen pad kapitala od 1,1 odsto i on iznosi 35,1 milijardi.
Kako je navedeno, ostvareno je povećanje tehničkih rezervi od 27,6 odsto i njihova potpuna pokrivenost kako u životnim osiguranjima tako i u neživotnim.

"Ključne oblasti kojima bi društva trebalo da se bave posebno u sadašnjem trenutku su korporativno upravljanje, koje između ostalog podrazumeva adekvatno uspostavljen sistem internih kontrola, unapređenje upravljanja rizicima, unapređenje tehnika vrednovanja ulaganja, jačanje transparentnosti, jačanje dobre prakse poslovanja i fer odnosa prema klijentima, pravovremena isplata šteta, aktivnosti na edukaciji potencijalnih osiguranika, čime će doprineti jačanju poverenja osiguranika i stvaranju uslova za razvoj", navodi NBS.

Takođe, kako piše, tu su i edukacija i priprema za primenu novog metodološkog okvira za upravljanje rizicima - Solvency II.
"Adekvatno upravljanje rizicima ključno je za uspešnost poslovanja osiguravača. Upravo to je i suština direktive Solvency II, prema kojoj se od osiguravača zahteva sagledavanje i pobrojavanje svih vrsta rizika kojima su izloženi u svom poslovanju, kao i efikasnije upravljanje ovim rizicima", navodi NBS uz pojašnjenje da direktiva uvodi složenije zahteve solventnosti radi obezbeđenja dovoljnog kapitala za rizike kojima su društva izložena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
premijer životno osiguranje neživotno osiguranje auto kasko osiguranje nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana