Tekst objavljen: 26.12.2013 8:30        


Narodna banka Srbije već desetak dana kupuje devize na međubankarskom deviznom tržištu, a dinar jača. Centralna banka je uspela da vrati sve prodate evre za odbranu kursa i tokom ovog meseca je prešla u plus za 40 miliona evra. Kako analitičari kažu, da nema ove intervencije, naša valuta bi bila znatno jača, ali u ovom trenutku to nije potrebno.

NBS sve više kupuje devize, a dinar se čini nikad jači

Kako je navela NBS, nastaviće da sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa. Na međubankarsko devizno tržište će izlaziti da bi smanjila prekomerne dnevne oscilacije radi očuvanja cenovne i finansijske stabilnosti i održavanja adekvatnog nivoa deviznih rezervi.

Srednji kurs dinara prema evru danas će ostati gotovo nepromenjen i iznosiće 114,6194 dinara za jedan evro. Centralna banka kupila je juče 10 miliona evra na Međubankarskom deviznom tržištu kako bi ublažila prekomernu oscilaciju kursa. Dinar će danas biti slabiji za 0,8 odsto nego na početku ove godine, a 0,5 odsto nego pre mesec dana. Dinar je ove godine bio najjači 30. aprila kada je jedan evro koštao 110,5426 dinara, a najslabija 11. septembra kada je evro bio 115,2574 dinara.
- Kada sam došla u NBS zatekla sam kurs veći od 119 dinara za evro i minus u deviznim rezervama od oko 1,3 milijarde evra - rekla je Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

- Adekvatnim merama uspeli smo da stabilizujemo domaću valutu na nivo 114-115 dinara za evro.

- I u narednom periodu se može očekivati stabilnost kursa, pa čak i na duži rok, ukoliko Vlada i NBS održe makroekonomsku stabilnost. Ova očekivanja se baziraju i na povećanom prilivu ino investicija naredne godine, koje bi došle kao rezultat nastavka blagog oporavka globalne ekonomije, naročito privrede evro zone - objasnila je Sonja Miladinovski, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

Centralna banka je ove godine na Međubankarskom deviznom tržištu kupila ukupno 485 miliona evra, računajući i poslednju transakciju, a prodala 425 miliona da bi ublažila dnevne promene kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dragan 26.12.2013 9:14

    Samo mi recite gospodo iz NBS, koliki bi bio realan kurs da se sledeće godine ne zadužujemo oko 5,8 milijardi eura,i zašto dinar ne iznesete na Frankfurtsku ili Londonsku berzu da vidimo koliko nam vredi moneta... Kreditni rejting Srbije je BB-, i to je tkzv.smeće, a vi očekujete priliv, ko je lud da ovde investira...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kursna lista nbs devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana