Tekst objavljen: 13.06.2024 13:40        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas je odlučio da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, na 6,25 odsto. Ovo je prva promena kamatne stope od jula 2023. godine, a prvo smanjenje još od decembra 2020. godine

NBS smanjila referentnu kamatu


„Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu višemesečnu opadajuću putanju domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u maju, u skladu sa projekcijama Narodne banke Srbije, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu. Uzimajući u obzir dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i, dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mera, Izvršni odbor je procenio da su se stvorili uslovi za početak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope“, navodi se u obrazloženju Narodne banke.

NBS ne očekuje veći rast robe i usluga koje uvozimo, a navodi i da većina centralnih banaka predviđa da će se inflacija u njihovim zemljama vratiti u granice cilja u drugoj polovini ove ili prvoj polovini naredne godine.

Evropska centralna banka je pre nedelju dana smanjila kamatnu stopu za, takođe, 0,25 procentnih poena, prvi put od 2019. godine.


Američki FED nije još počeo sa monetarnim popuštanjem, ali kako se navodi u saopštenju NBS, ali da se očekuje da to uradi do kraja godine.

„Očekivano postepeno smanjenje cene evroindeksiranog zaduživanja na domaćem tržištu zajedno sa početkom snižavanja referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, trebalo bi da doprinese postepenom rastu kreditne aktivnosti i domaće tražnje, koji neće ugroziti opadajuću putanju inflacije“, ocenjuje NBS.

„Međugodišnja inflacija u Srbiji se, u skladu sa očekivanjima Izvršnog odbora u maju vratila u granice cilja 3±1,5 odsto i iznosila je 4,5 odsto. Usporavanju inflacije doprinele su cene hrane, koje su u maju zabeležile mesečni pad od 0,2 odsto, a zatim cene energije usled izlaska iz obračuna prošlogodišnjeg poskupljenja struje i gasa, dok je bazna inflacija ostvarila blago viši rast nego u aprilu, i iznosila je pet odsto međugodišnje. U narednom periodu Izvršni odbor očekuje dalje smanjenje inflacije i njeno zadržavanje u granicama cilja u srednjem roku, pri čemu će se od početka 2025. inflacija kretati oko centralne vrednosti cilja od tri odsto. Takvom kretanju inflacije doprineće i dalje restriktivni monetarni uslovi, smanjeni globalni inflatorni pritisci, kao i niža inflaciona očekivanja tržišnih subjekata“, očekuje Narodna banka.

NBS konstatuje da je privredni rast u prvom kvartalu iznosio 4,7 odsto, a rast je vođen domaćom tražnjom. NBS ne očekuje da će tražnja na domaćem tržištu uticati na inflaciju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs referentna kamata smanjenje referentne kamatne stope domaća ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana