Tekst objavljen: 07.09.2017 13:22        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji na nivo od 3,75 odsto.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 3,75 odsto

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor imao je u vidu da je tekuća inflacija niža, kao i da je srednjoročna avgustovska projekcija inflacije niža u odnosu na majsku projekciju, kako za ovu, tako i za narednu godinu.

Niska i stabilna bazna inflacija na nivou od oko 2% međugodišnje, koja se u julu spustila na 1,7%, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede unutar granica cilja, ukazuju na to da su inflatorni pritisci i dalje niski. Takođe, fiskalna kretanja od početka godine znatno su povoljnija od očekivanih, uz ostvaren suficit na konsolidovanom nivou od oko 2,1% bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini godine. Pored toga, i u odnosu na nižu avgustovsku projekciju, inflatorni pritisci su dodatno sniženi po osnovu nižih uvoznih cena izraženih u dinarima i pada premije rizika zemlje, koja je dostigla najniži nivo otkada se prati za Srbiju.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3,0 odsto ± 1,5 procentnih poena. Inflaciju će, pored pomenutih faktora, usporavati i visoka baza kod cena naftnih derivata, a od početka 2018. i izlazak ovogodišnjih jednokratnih poskupljenja pojedinih proizvoda i usluga iz međugodišnjeg obračuna. Zbog toga će se inflacija kretati na nižem nivou od trenutnog. U srednjem roku, postepen rast svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i agregatne tražnje u Srbiji delovaće u suprotnom smeru.

Izvršni odbor je ocenio da kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i dalje karakteriše neizvesnost, što nalaže opreznost monetarne politike. Neizvesno je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda, a posebno nafte.


Na međunarodnom finansijskom tržištu neizvesnost u najvećoj meri i dalje proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, što može da utiče na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Ipak, inflacija u međunarodnom okruženju je i dalje niska, a poslednjih meseci, sa iscrpljivanjem efekata rasta cena energenata, dodatno se usporava. Takođe, uprkos ekonomskom oporavku, nema signala da rastu inflatorni pritisci sa strane tražnje i da bi zaoštravanje monetarne politike vodećih centralnih banaka moglo biti brže od najavljenog.

Smanjenjem referentne kamatne stope u uslovima niskih inflatornih pritisaka, Narodna banka Srbije pruža dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i ekonomskom rastu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. oktobra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije referentna kamatna stopa nbs smanjena referentna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana